ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δυσοίωνο μέλλον των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

Τι κι αν υπήρξε η Συμφωνία των Παρισίων, φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο εύκολα και μια γιγαντιαία αναφορά των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει πως έχουμε ακόμα λιγότερο χρόνο να αντιδράσουμε. Αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν πραγματικά δραστικά μέτρα μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα δούμε σοβαρές ελλείψεις τροφής, αυξημένες πυρκαγιές και τεράστιας κλίμακας καταστροφή σε κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι το 2040. Επιπροσθέτως, θα υπάρξουν τεράστια κύματα μετανάστευσης δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που θα αυξήσει και την πιθανότητα πολέμων.
Οι μελλοντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα εξαρτώνται από το ρυθμό, το μέγεθος και τη διάρκεια της υπερθέρμανσης. Στην περίπτωση που ξεπεράσει τον 1.5 βαθμό Κελσίου σε παγκόσμια κλίμακα κάποιες επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια κάποιων οικοσυστημάτων.
Ο 1.5 βαθμός Κελσίου είναι ο μαγικός αριθμός στην εξίσωση, αφού αν ξεπεραστεί θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πλημμυρίζοντας παράκτιες περιοχές, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους στη μετανάστευση. Θα δημιουργήσει αλλαγές στους μουσώνες στην Ασία και την Αφρική και θα σταματήσει το Ρεύμα του Κόλπου στον Ατλαντικό. Οι ζημιές υπολογίζονται σε $54 τρισεκατομμύρια.
Για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1.5 βαθμό Κελσίου, απαιτούνται “ταχείες και ευρείες αλλαγές στην ενέργεια, τη βιομηχανία, τα κτίρια, τις μεταφορές και τη διαχείριση γης”. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 20% στο 67% και να μειώσουν τη χρήση άνθρακα από το 40% στο 7%. Και το χρονοδιάγραμμα για αυτές τις κολοσσιαίες αλλαγές είναι μόλις μια δεκαετία...

Δεν υπάρχουν σχόλια