ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο εξωδορυφόρο

Με αιχμή του δόρατος το Kepler, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες, πλανήτες δηλαδή που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Εντύπωση έχει προκαλέσει ωστόσο το γεγονός πως δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα εξωδορυφόρους, παρά τις πιθανότητες που λένε πως βρίσκονται παντού στο γαλαξία μας. Είναι βέβαια σημαντικά μικρότεροι από τους πλανήτες, οπότε είναι και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Ερευνητές του Columbia University όμως, φαίνεται πως βρήκαν αποδείξεις ύπαρξης ενός εξωδορυφόρου, χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη.
Παρατήρησαν λοιπόν τον εξωπλανήτη Kepler-1625b καθώς περνούσε μπροστά από το άστρο Kepler-1625 και παρατήρησαν αναμενόμενα τη φωτεινότητα του άστρου να μειώνεται όσο ο πλανήτης περνούσε από μπροστά του. Ωστόσο παρατήρησαν δύο μειώσεις στη φωτεινότητα, υποδεικνύοντας πως ένα εξωδορυφόρος ακολουθούσε τον πλανήτη.
Ένας συνοδός-δορυφόρος είναι η πιο απλή και η πιο φυσική εξήγηση για τη δεύτερη μείωση στην καμπύλη φωτεινότητας και στην απόκλιση χρόνου της τροχιάς. – Alex Teachey, ερευνητής
Οι ερευνητές τονίζουν στο paper που δημοσιεύτηκε στο Science Advances πως η ύπαρξη του εξωδορυφόρου δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και πως χρειάζονται επιπλέον παρατηρήσεις. Για αυτό το σκοπό ρίχνεται στο “παιχνίδι” και το Hubble. Ο πιθανός εξωδορυφόρος έχει το μέγεθος του Πλούτωνα και ο πλανήτης τον οποίο συνοδεύει είναι μεγαλύτερος από τον Δία.

Δεν υπάρχουν σχόλια