ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχονται οι mini-LED backlit LCD οθόνες

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των LCD (IPS) και των OLED panels στον τομέα της απεικόνισης, τα γνωρίζετε σε γενικές γραμμές. Οι OLED οθόνες θεωρούνται ανώτερες από τις LCD IPS και τοποθετούνται κατά κανόνα σε ακριβότερα smartphones και ναυαρχίδες, καθώς έχουν και υψηλότερο κόστος. Αποζημιώνουν, όμως, τους χρήστες με την απόδοσή τους, με μόνο μειονέκτημα την ευαισθησία στη δημιουργία "σκιών" μετά από παρατεταμένη προβολή της ίδιας εικόνας, αλλά και τη μειωμένη διάρκεια της υψηλής τους απόδοσης/ζωής γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν κρατάτε την ίδια συσκευή για πολλά χρόνια, δύσκολα θα δείτε κάποια πτώση της απόδοσης της OLED οθόνης σας.

Ωστόσο, μια νέα τεχνολογία υπόσχεται να "παντρέψει" τα πλεονεκτήματα των OLED με αυτά των LCD και μάλιστα με μικρότερο κόστος, σε βάθος χρόνου. Πρόκειται για τις mini-LED backlit LCD οθόνες, που ουσιαστικά αποτελούν τους προπομπούς των micro-LED backlit LCDs και ήδη παράγονται μαζικά, αν και δεν έχουν βρεί το "δρόμο" τους προς τα smartphones. Προσφέρουν το πολυπόθητο LED backlighting, το οποίο στερούνται τα LCD panels, με μικρότερο κόστος κατασκευής απ'ότι έχουν αυτή τη στιγμή τα κλασικά OLED panels. Ταυτόχρονα, διατηρούνται τα πλεονεκτήματα των IPS panels στην απεικόνιση και μάλιστα ενισχύονται ακόμα περισσότερο, σε επίπεδο φωτεινότητας, λόγου αντίθεσης και χρωματικής πιστότητας, ενώ μειώνεται και η κατανάλωση ενέργειας.

Τα mini LEDs είναι... "mini", έτσι περίπου 9.000-10.000 από αυτά μπορούν να τοποθετηθούν πίσω από ένα smartphone panel, σε αντίθεση με τα περίπου 25 LEDs που "χωρούν" αυτή τη στιγμή πίσω του (για οθόνες 5"). Έτσι, υπάρχει πολύ καλύτερος έλεγχος του φωτισμού στα διάφορα σημεία της οθόνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα απεικόνισης. Το ίδιο επιτυγχάνει ένα OLED panel με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς κάθε pixel της οθόνης μπορεί να "ανάβει" ή να "σβήνει" τελείως, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, κάτι που δε μπορεί να συμβεί σε ένα LCD panel. Με τόσες χιλιάδες ανεξάρτητα mini-LEDs, όμως, μια mini-LED backlit LCD οθόνη μπορεί να προσεγγίσει μια AMOLED, στον τομέα αυτό. Επιπλέον, καθώς τα mini-LEDs είναι τόσο μικρά, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και το συνολικό πάχος της οθόνης, άρα και το πάχος της συσκευής. 

Ίσως, λοιπόν, η τεχνολογία αυτή να αποτελέσει το "μέλλον" στις οθόνες των smartphones. Ίσως και όχι, ειδικά αν το κόστος των OLED panels πέσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Το σίγουρο είναι πως αναμένουμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια