ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

12 ή 16 πυρήνες Zen2 7nm επεξεργαστή από την AMD

Μπορεί χθες η AMD να μας παρουσίασε την 3η γενιά επεξεργαστών Ryzen, Ryzen 3000, αλλά διέθεσε ελάχιστες πληροφορίες και με την CEO της εταιρίας, Lisa Su να κάνει αναφορά μόνο σε 8 πυρήνων επεξεργαστή.

Αρκετά μεγάλες ειδησιογραφικές ιστοσελίδες του χώρου έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο και για την σχεδόν σίγουρη ύπαρξη ενός 12 ή 16 πυρήνων επεξεργαστή, όπου σύμφωνα με αυτούς, εύκολα κάποιος μπορεί να το υποψιαστεί κοιτάζοντας φωτογραφίες του επεξεργαστή που παρουσιάστηκε.
 Κατά την παρουσίαση της AMD χθες στην CES 2019 λοιπόν, όταν η CEO της εταιρίας κρατούσε τον νέο επεξεργαστή της σειράς Ryzen 3000, αρκετοί παρατήρησαν το ασυνήθιστο σχεδιασμό του με τα δύο chiplets. Το μεγαλύτερο chiplet που βλέπετε αφορά το IO και είναι στα 14nm, και το δεύτερο είναι αυτό των 7nm που πρόκειται για το CPU die.

Αυτό που τους κάνει να πιστεύουν να τα παραπάνω είναι η ασυμμετρία του επεξεργαστή μιας και συνήθως οι εταιρίες προσπαθούν να τα τοποθετούν όσο το δυνατότερο περισσότερο συμμετρικά γίνεται. 

Ας δούμε όμως και δύο φωτογραφίες ώστε να καταλάβουμε σε τι πράγμα αναφέρονται.
18_zen2-pcb-mono.png 18_zen2-pcb-double.png

Όπως μπορείτε να δείτε στις παραπάνω φωτογραφίες, η αριστερά φωτογραφία του επεξεργαστή είναι από την παρουσίαση, ενώ δεξιά βλέπουμε την ίδια φωτογραφία αλλά με ένα δεύτερο, ίδιο, CPU die να έχει προστεθεί στο Photoshop.

Θεωρητικά τουλάχιστον, φαίνεται να "κάθεται" στο συγκεκριμένο σημείο αρκετά καλά.

Επιπροσθέτως, δεν είναι μόνο η ασυμμετρία του επεξεργαστή, αλλά όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στην παρακάτω φωτογραφία που πρόκειται για ένα screengrab από το βίντεο του PC World, θα παρατηρήσετε ότι είναι εμφανές τα SMT traces για το second die.

18_zen2-pcb.jpg

Κάτι τέτοιο φυσικά αναφέρουν ότι επιβεβαιώνει οποιαδήποτε εικασία τους για την έλευση ενός 12 ή 16 πυρήνων επεξεργαστή.

Τέλος, η γνώμη μας είναι ότι αν οι φωτογραφίες με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι σωστές, τότε μάλλον ο επεξεργαστής που παρουσίασε η Lisa Su πρόκειται για τον Ryzen 3600, ή κάποια παραλλαγή αυτού. Ποια η δική σας άποψη όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια