ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H αναζήτηση στο μέλλον σύμφωνα με την Google

Η Google εξ’ αρχής διαμαρτυρήθηκε για την πορεία που παίρνει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί πνευματικών δικαιωμάτων – και πιο συγκεκριμένα τα άρθρα 11 και 13 - και για να κάνει πιο κατανοητή τη θέση της ξεκίνησε να δίνει οπτικά παραδείγματα. Μιλώντας στο Search Engine Land, αποκάλυψε πως πειραματίζεται με μία εκδοχή της μηχανής αναζήτησής της, η οποία θα τηρεί τη μελλοντική νομοθεσία, με σκοπό να δει τις επιπτώσεις αυτής τόσο στους χρήστες, όσο και στους εκδότες. Και αν οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα είναι ακριβείς, η αναζήτηση - τουλάχιστον των ειδήσεων - θα μοιάζει αρκετά άδεια.
Σύμφωνα με το Άρθρο 11 θα απαιτείται πληρωμή στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για χρήση εικόνων ακόμα και στην προεπισκόπηση, με αποτέλεσμα κενά thumbnails και χωρίς κείμενο. Η επόμενη ψήφος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σήμερα 18 του μηνός και αν περάσει, θα έρθει η καθοριστική ψήφος του Μαρτίου, με το νομοσχέδιο να γίνεται νόμος και να τίθεται σε ισχύ από το 2021.
Online υπηρεσίες, μερικές από τις οποίες δεν παράγουν κέρδος (για παράδειγμα το Google News), θα πρέπει να διαλέξουν με ποιους από τους εκδότες θα συνεργαστούν. Προς το παρόν, πάνω από 80.000 εκδότες ειδήσεων σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται στο Google News, αλλά το Άρθρο 11 θα μειώσει δραστικά αυτό το νούμερο. – Richard Gingras, Αντιπρόεδρος Ειδήσεων Google

Δεν υπάρχουν σχόλια