ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί το Netflix έκανε μια αλλαγή στο iPhone app

Πολλοί πληρώνουν περίπου 10-12 ευρώ στο Netflix το μήνα. Σε αντάλλαγμα, απολαμβάνουν μια μεγάλη βιβλιοθήκη σειρών, ταινιών και πρωτότυπου περιεχομένου το οποίο μπορούν να κάνουν stream σε πολλές συσκευές. Αλλά αν κάποιος κάνει συνδρομή στο Netflix, μέσω του ενσωματωμένου συστήματος πληρωμών στα iPhones και iPads, η υπηρεσία αποκτά μόλις το 70% με 85% του ποσού. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην Apple. Και αυτό μας φέρει στην τρέχουσα κατάσταση.
Το Netflix αφαίρεσε τη δυνατότητα αγοράς συνδρομής από το iTunes στο iPhone app. Αυτό στην ουσία σημαίνει, ότι αν κατεβάσεις ένα Netflix app σε ένα iPhone και  θέλεις να πληρώσεις για να παρακολουθήσεις περιεχόμενο, αντί να χρεώσει τον iTune λογαριασμό σου, θα μεταβείς σε μια ιστοσελίδα, όπου θα σου ζητήσει να πραγματοποιήσεις εγγραφή για έναν λογαριασμό Netflix. Αυτό στην ουσία επιτρέπει στο Netflix να κρατήσει το 15%-30% που σε διαφορετική περίπτωση θα καρπωνόταν η Apple. Και δεν είναι κάποια τυχαία εφαρμογή, κάθε άλλο.
Ας δούμε όμως σε αυτό το σημείο ορισμένα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
  • Πρόκειται για το No.1 -grossing app για όλον τον Νοέμβριο στα US App Store.
  • Έχει συλλέξει περίπου 1.4 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω των Apple και Google app marketplaces.
  • Στο τρίτο τρίμηνο, το Netflix συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια νέους χρήστες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εγκαταστάσεων σε πάνω από 600 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε σε καμιά περίπτωση το Netflix. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να δημιουργήσει νέες σειρές και να εισέλθει σε νέες αγορές και δεν μπορεί να έχει εκατομμύρια συνδρομητές να πληρώνουν λιγότερο, απλά επειδή κάποιοι κάνουν συνδρομή μέσω του iPhone και επειδή η Apple θέλει μερίδιο.
Πολλοί developers υποστηρίζουν ότι το 30% που ζητά η Apple για ασφαλή και εύκολη διαθεσιμότητα των εφαρμογών τους σεε δισεκατομμύρια συσκευές είναι μια δίκαιη τιμή, ωστόσο όμως άλλοι σημειώνουν ότι μειώνει πολύ τα περιθώρια κερδών τους και καθιστά πιο δύσκολη την παραγωγή ποιοτικών εφαρμογών. Και είναι ένας από τους λόγους που το ποσοστό που ζητά η Apple μετά από ένα χρόνο, πέφτει στο 15% από το 30%. Ωστόσο η κίνηση αυτή του Netflix επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένο ακόμη και με το 15%.
Η Apple έχει υπογραμμίσει πολλές φορές, ότι το App Store είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξή της, μετά την πτώση των πωλήσεων των iPhone συσκευών. Με το Netflix να εγκαταλείπει την πλατφόρμα, δεν είναι καλό σημάδι. Πρόκειται για μια κορυφαία συνδρομητική υπηρεσία. Η κίνηση είναι αφενός αρνητική για τα έσοδα και αφετέρου ένα ψυχολογικό σοκ για τους επενδυτές που αγκαλιάζουν την προοπτική της Apple σαν υπηρεσία (Apple as a service), τονίζει ο ιδρυτής της Loup Ventures.
Φυσικά, θα μπορείς να συνεχίσει να βλέπεις τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες στα iPhones και iPads. Η εφαρμογή δεν φεύγει από το App Store. Ωστόσο όμως, αυτές οι εξελίξεις, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο, πόσο αμφισβητούμενος είναι ο έλεγχος του App Store από την Apple και πως πολλοί developers προσπαθούν να αποφύγουν τις χρεώσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια