ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Google Assistant νέας γενιάς είναι εξυπνότερος και δέκα φορές ταχύτερος

Η Google αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης που σηματοδότησε την έναρξη του συνεδρίου Google I/O στις δυνατότητες του επόμενης γενιάς Google Assistant, ο οποίος είναι ικανότερος, αποτελεσματικότερος και ταχύτερος. O ψηφιακός βοηθός της Google βρίσκεται εγκατεστημένος σε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συσκευές, είναι διαθέσιμος σε 30 γλώσσες και σε 80 χώρες στον κόσμο, και λειτουργεί με περισσότερες από 30 χιλιάδες συνδεδεμένες συσκευές για το σπίτι που προέρχονται από περισσότερες από 3,5 χιλιάδες μάρκες και κατασκευαστές. Η εταιρεία λέει πως σήμερα, η λειτουργία του Google Assistant εξαρτάται στην επεξεργαστική ισχύ των κέντρων δεδομένων της για την υποστήριξη των μοντέλων μεταγραφής λόγου και κατανόησης γλώσσας. 
 Όμως χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στα νευρωνικά δίκτυα, η εταιρεία κατάφερε να επανεφεύρει τα παραπάνω μοντέλα, και να τα κάνει αρκετά ελαφριά ώστε να μπορούν να «τρέξουν» σε ένα κινητό τηλέφωνο. Έτσι, ανέπτυξε εντελώς νέα μοντέλα αναγνώρισης φωνής και κατανόησης γλώσσας, «συμπιέζοντας» δεδομένα 100GB που βρίσκονταν στο cloud, σε δεδομένα μόλις 0,5GB. Με αυτό τον τρόπο, η Τεχνητή Νοημοσύνη που βρίσκεται πίσω από τον Google Assistant μπορεί τώρα να «τρέχει» τοπικά στην συσκευή Android κάθε χρήστη. Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, η Google είχε την δυνατότητα να δημιουργήσει τον Google Assistant επόμενης γενιάς που επεξεργάζεται τον λόγο «on-device» με μηδενική υστέρηση, και την μεταγραφή φωνής να πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και χωρίς την παρουσία σύνδεσης στο Internet.
Duplex on the web
Πέρυσι, ο Assistant μπορούσε να κάνει κρατήσεις σε εστιατόρια χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Duplex. Από τότε, η Google έφερε το Duplex σε συσκευές Android και iOS στις ΗΠΑ, και τώρα η εταιρεία επεκτείνει τη τεχνολογία στον Ιστό αναλαμβάνοντας να κάνει κρατήσεις ή να συμπληρώσει φόρμες για να βοηθήσει τον χρήστη να ολοκληρώσει κάποια εργασία στο Internet. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει από τον Assistant να «κλείσει» ένα αυτοκίνητο (να προχωρήσει στην ενοικίαση του) για το επόμενο του ταξίδι. Ο Assistant στην συνέχεια θα πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα, θα καταχωρήσει αυτόματα τις πληροφορίες που απαιτούνται –από πληροφορίες που θα εντοπίσει στο Gmail και στο Calendar για παράδειγμα ή δεδομένα πληρωμής που ο χρήστης έχει «σώσει» στον Chrome- χωρίς ο χρήστης να πληκτρολογήσει το παραμικρό. Στην συνέχεια, αφού ο χρήστης ελέγξει εφόσον θέλει την συμπληρωμένη φόρμα, προχωράει στο «booking». To «Duplex on the web» θα διατεθεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε smartphones με Android και Google Assistant για ενοικιάσεις αυτοκινήτων και αγορές εισιτηρίων σε κινηματογράφους προς το τέλος της χρονιάς.
Ένας περισσότερο προσωπικός ψηφιακός βοηθός
Για να είναι ένας ψηφιακός βοηθός χρήσιμος, είναι απαραίτητο να γνωρίζει τους ανθρώπους, τα μέρη και τις εκδηλώσεις που είναι σημαντικές για τον χρήστη. Μέσα στους επόμενους μήνες, υποστηρίζει η Google, ο Assistant, θα είναι σε θέση να καταλαβαίνει όλα τα παραπάνω μέσω του χαρακτηριστικού Personal Preferences. Για παράδειγμα, αφού ο χρήστης έχει πρώτα υποδείξει στον Assistant ποια επαφή (contact) είναι η «μητέρα» ή η «αδερφή» του χρήστη, θα μπορεί να απαντάει ή να ανταποκρίνεται σε περισσότερο προσωπικά ερωτήματα ή αιτήματα όπως για παράδειγμα: «πως θα είναι ο καιρός στο σπίτι της μαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο;» ή «θύμισε μου να αγοράσω δώρο μία εβδομάδα πριν τα γενέθλια της αδερφής μου». H Google λέει πως ο χρήστης έχει πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που μοιράζεται με τον Assistant και μπορεί να προσθέτει, να επεξεργάζεται ή να αφαιρεί λεπτομέρειες από την καρτέλα «You» στις ρυθμίσεις για τον Assistant όποτε το επιθυμεί.
Η Google λέει πως ο Assistant θα λειτουργεί όλο και αποτελεσματικότερα ή θα κάνει όλο και καλύτερες προτάσεις καθώς μαθαίνει τον χρήστη. Προς το τέλος του Καλοκαιριού, στις Smart Displays, ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται «Picks for you» θα παρέχει προσωποποιημένες προτάσεις με συνταγές, εκδηλώσεις και podcasts.
Λειτουργία οδήγησης
Στο αυτοκίνητο, ο Assistant της Google προσφέρει έναν hands-free τρόπο για την ολοκλήρωση «εργασιών» και την οργάνωση του προγράμματος του χρήστη. Η Google ήθελε να εξασφαλίσει ότι οι οδηγοί θα μπορούν να κάνουν όλα όσα χρειάζονται μόνο με την φωνή τους, και για αυτό σχεδίασε ένα «voice forward dashboard» που φέρνει στο προσκήνιο τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες του χρήστη όπως την πλοήγηση, το instant messaging, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα media (μουσική κ.λπ). Το Driving Mode ενεργοποιείται αυτόματα μόλις συνδεθεί μέσω Bluetooth στο αυτοκίνητο ή μπορεί να ενεργοποιηθεί με την φράση «Hey Google, let’s drive». Στη συνέχεια, μπορεί να κάνει προτάσεις ειδικά για εσάς – για παράδειγμα αν υπάρχει η πληροφορία για κάποια προγραμματισμένη συνάντηση σε κάποιο εστιατόριο, θα σας παρέχει πληροφόρηση και οδηγίες για να φτάσετε στον προορισμό σας μέσω των Google Maps. Ο χρήστης επίσης μπορεί να απαντάει ή να απορρίπτει τηλεφωνικές κλήσεις μόνο με την φωνή του κ.ά. Σε συνεργασία επίσης με τα συστήματα Blue Link της Hyundai και Mercedes me connect της Mercedes-Benz, ο Assistant μπορεί να ελέγχει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, να ελέγξει για το επίπεδο καυσίμου ή να διασφαλίσει ότι οι πόρτες είναι κλειδωμένες. Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να ζητήσει από τον Google Assistant να ενεργοποιήσει το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20⁰C κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια