ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν βακτήρια που τρέφονται με πετρέλαιο

Σε βάθος περίπου 11.000 μέτρων, στην Τάφρο των Μαριανών, στον Ειρηνικό Ωκεανό οι επιστήμονες που μελετούν αυτόν τον εντυπωσιακά άγνωστο σε εμάς κόσμο, κατάφεραν να ανακαλύψουν ένα νέο είδος βακτηρίων που τρέφονται με πετρέλαιο. Η ανακάλυψη ενός μικροοργανισμού που παρουσιάζει αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρείται ιδιαιτέρως εντυπωσιακή, αφού πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ένα τέτοιο βακτήριο που να καταναλώνει υδρογονάνθρακες για την επιβίωσή του σε τόσο μεγάλο βάθος.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, όπως μας ενημερώνει η επιθεώρηση New Atlas, είναι ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη υδρογονανθράκων σε διαφορετικά βάθη στην Τάφρο των Μαριανών, στοιχείο που εξηγεί το γιατί υπάρχουν εκεί σε τέτοιες συγκεντρώσεις οι εν λόγω μικροοργανισμοί. Μία αιτία της εμφάνισης των μικροοργανισμών αυτών είναι η ρύπανση που παράγεται από τον άνθρωπο, ενώ ένα μέρος των υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι παράγεται από μικρόβια, ως ένας μηχανισμός επιβίωσης στις ιδιαίτερες συνθήκες πίεσης που προκαλεί το νερό σε τόσο μεγάλα βάθη.


Η παραγωγή υδρογονανθράκων από μία ομάδα βακτηρίων και η κατανάλωση των υδρογονανθράκων αυτών από άλλες ομάδες μικροοργανισμών ορίζει ένα πολύ διαφορετικό, συνάμα και ενδιαφέρον οικοσύστημα που θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις προκειμένου να καθορίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το επίπεδο της ρύπανσης που μπορεί να φτάσει σε τόσο μεγάλο βάθος.
Σε κάθε περίπτωση, ανακαλύψεις όπως αυτή που περιγράφεται εδώ, μαρτυρεί πως υπάρχουν πολλές πτυχές του πλανήτη μας που θεωρούνται εντελώς άγνωστες και μη αναμενόμενες. Η κατανόησή της κάθε πτυχής αυτής θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της Γης, στοιχείο που αναμένεται να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξερευνήσει με άλλο μάτι και άλλους κόσμους, πέρα από τη Γη, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια