ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατεψυγμένα σκουλήκια «ζόμπι» ζωντανεύουν έπειτα από 24.000 χρόνια



Τα μικροσκοπικά, πολυκύτταρα ζώα, που ονομάζονται bdelloid rotifers, κατοικούσαν σε περιβάλλον γλυκού νερού για περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Μελέτες για τα rotifers έδειξαν ότι μπορούν να επανέλθουν στη ζωή έπειτα από 10 χρόνια στον πάγο, αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology τη Δευτέρα επιβεβαιώνει ότι αυτά τα έξυπνα πλάσματα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν για εκατομμύρια χρόνια ακόμη.

Τα δείγματα, που μερικές φορές ονομάζονται τροχοφόρα ζώα λόγω του σχήματος του στόματός τους, το οποίο είναι κυκλικό και ανοιχτό, εντοπίστηκαν στον σιβηρικό παγετώνα και προέρχονται από το τελευταίο μέρος της εποχής του Πλειστόκαινου, η οποία έληξε πριν από περίπου 11.700 χρόνια.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα πρόσφατα αποψυγμένα ζώα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κλωνοποιηθούν όταν αναζωογονήθηκαν. Μια έκθεση της Live Science σημείωσε ότι αυτά τα σκουλήκια "ζόμπι", δεν είναι τα πρώτα παγωμένα πλάσματα που οι επιστήμονες έχουν αποψύξει και αναζωογονήσει.

Για παράδειγμα, τα νηματώδη, ένα άλλο είδος που μοιάζει με σκουλήκι, έχουν αναγεννηθεί έπειτα από 42.000 χρόνια "κλειδωμένα" σε μόνιμο πάγωμα. Αρχαία φυτά έχουν επίσης αναγεννήθεί και καλλιεργηθεί σε εργαστήρια.

Το φαινομενικά αδύνατο είναι δυνατό για ορισμένα είδη στη Γη χάρη στην κρυπτοβίωση.

Ο Stas Malavin, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικοχημικών και Βιολογικών Προβλημάτων στην Εδαφολογική Επιστήμη στη ρωσική πόλη Pushchino, δήλωσε στο Live Science ότι αυτά τα ζώα μπορούν «να αναστέλλουν τον μεταβολισμό τους και να συσσωρεύουν ορισμένες ενώσεις, όπως οι πρωτεΐνες που τους βοηθούν να ανακάμψουν από την κρυπτοβίωση όταν οι συνθήκες βελτιώνονται".

Η διαδικασία ανάνηψης είναι απλή. «Βάζουμε ένα κομμάτι permafrost σε ένα δίσκο γεμάτο με το κατάλληλο μέσο και περιμένουμε έως ότου οι οργανισμοί που είναι ζωντανοί, να αναρρώσουν από την αδράνεια τους, να αρχίσουν να κινούνται και να πολλαπλασιάζονται», είπε ο Malavin. Ενώ το εύρημα είναι κρίσιμο για την κρυοβιολογία - δηλαδή, η μελέτη του τρόπου ζωής των οργανισμών σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες - ο Malavin επισημαίνει ότι απέχουμε πολύ από το να μπορούμε να το κάνουμε ως άνθρωποι. «Όσο πιο περίπλοκος είναι ο οργανισμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να το διατηρήσεις ζωντανό παγωμένο», διαβεβαίωσε τους αναγνώστες του Live Science. "Για τα θηλαστικά, δεν είναι προς το παρόν δυνατό κάτι τέτοιο" κατέληξε.

Δείτε ΕΔΩ τη μελέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια