ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακυβέρνηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

 Διακυβέρνηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη; Οι Ευρωπαίοι λένε ναι!

Τι θα γινόταν αν μία ημέρα ξυπνούσαμε και ένας αριθμός των βουλευτών και των αρμοδιοτήτων τους είχε αντικατασταθεί από ρομπότ; Μία πρόσφατη έρευνα του Center for the Governance of Change του IE University, αποδεικνύει ότι το 51% των Ευρωπαίων συμφωνεί με την αντικατάσταση των βουλευτών από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διενέργεια της έρευνας, ερωτήθηκαν 2.769 άτομα από 11 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως πώς θα τους φαινόταν αν μειωνόταν ο αριθμός ορισμένων βουλευτών στη χώρα τους και στις θέσεις τους θέτονταν αλγόριθμοι που θα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 51% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. Μάλιστα, άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών συνιστούν το 60% της θετικής απάντησης, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 34-44, το 56% φάνηκε ενθουσιασμένο με την ιδέα.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, η ιδέα της αντικατάστασης των βουλευτών από αλγόριθμους αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία, όπου το 66% υποστήριξε την αντικατάσταση τους. Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 59% και στην Εσθονία το 56%.

Στην αντίπερα όχθη βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο που αντιτάχθηκε στην ιδέα με ποσοστό 69% και η Γερμανία με ποσοστό 54%. Εκτός Ευρώπης, περίπου το 75% των ατόμων που ρωτήθηκαν στην Κίνα υποστήριξαν την ιδέα της αντικατάστασης των βουλευτών, ενώ το 60% των Αμερικανών την απέρριψε.

«Η πεποίθηση όλων είναι ότι η πολιτική χειροτερεύει και αυτός είναι ο λόγος που κατηγορούνται οι πολιτικοί. Επομένως εκτιμώ ότι η έρευνα πιάνει το γενικότερο κλίμα», υποστήριξε ο Oscar Johnson, διευθυντής του Center for the Governance of Change

Δεν υπάρχουν σχόλια