ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φάκελος Blockchain: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


 Τα τελευταία χρόνια, δύο λέξεις έχουν αναστατώσει το Internet περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: cryptocurrency (γράψαμε πρόσφατα για τα cryprocurrencies εδώ) και το blockchain. Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, πρόκειται για 2 τεχνολογίες οι οποίες θα φέρουν επανάσταση τόσο στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας αλλά και να μεταμορφώσουν τον τραπεζικό κλάδο, σε βάθος χρόνου. Τι είναι όμως η τεχνολογία blockchain;

To blockchain, αναφέρεται και ως Distributed Ledger Technology (DLT ή τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού όπως έχει μεταφραστεί ο όρος στη γλώσσα μας) είναι ένα σύστημα καταγραφής πληροφοριών, το οποίο εξαιτίας του τρόπου που καταγράφει την εκάστοτε πληροφορία, προσφέρει αυξημένη ασφαλεια από απάτη ή cyber attacks και hacking, προσφέροντας στο σύστημα διαφάνεια και σταθερότητα.

Επι της ουσίας πρόκειται για ενα ηλεκτρονικό “τεφτέρι” συναλλαγών, το οποίο υπάρχει διανεμημένο σε ένα ολοκληρο δίκτυο υπολογιστικών συστημάτων και servers που αποτελούν μέρη του blockchain. Κάθε “τμήμα” της “αλυσίδας” (block = τμήμα, chain = αλυσίδα) εμπεριέχει πληροφορίες από όλες τις συναλλαγές που έχουν ήδη συμβεί και κάθε νέα συναλλαγή προστίθεται στο “τεφτέρι” του κάθε συμμετέχοντα στην αλυσίδα. Με αυτό τον τρόπο η βάση δεδομένων που δημιουργείται είναι πλήρως αποκεντρωμένη (δεν υπάρχει κάποιο κεντρικό σημείο ελέγχου, το οποίο να μπορεί να επηρεάσει συνολικά το σύστημα) και η διαχείρισή του database αυτού γίνεται απο πολλαπλούς χρήστες.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μια αναλλοίωτη κρυπτογραφική υπογραφή (ονομάζεται “hash”) για να καταγράφει κάθε συναλλαγή και να βοηθάει στη σύνδεση των block μεταξύ τους. Αυτό με τη σειρά του κάνει τη αλλοίωση του συστήματος (όπως π.χ. ένα χακάρισμα) σχεδόν αδύνατη, καθώς ακόμα και αν κατάφερνε κάποιος να επέμβει σε ένα από τα blocks της αλυσίδας, με δεδομένο οτι όλα τα blocks εμπεριέχουν τις ίδιες πληροφορίες πάντα, το tampering θα ήταν άμεσα αναγνωρίσιμο και εντοπίσιμο. Ο φιλόδοξος hacker θα έπρεπε να χακάρει όλα τα blocks της αλυσίδας για να πετύχει τον στόχο του, γεγονός που, χάρη στην αποκεντρωμένη φύση της τεχνολογίας, θα ήταν αδύνατο. Το Bitcoin και άλλα cryptocurrencies χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για τη λειτουργία τους και καθώς αυξάνονται οι χρήστες τους, αναλογικά αυξάνονται και τα blocks κάνοντας το σύστημα ακόμα πιο ασφαλές. Επιπλέον, όσο επεκτείνεται το σύστημα, τόσο βελτιώνεται η λειτουργία και καθώς το κόστος συναλλαγών είναι μηδενικό, η όλη τεχνολογία γίνεται αντίστοιχα πιο οικονομική.

Η ιδέα μίας αλυσίδας απο blocks με κρυπτογραφική προστασία είχε παρουσιαστεί αρχικά το 1991 από τους Stuart Haber και W Scott Stornetta, ενώ ήταν το 1998 που ο computer scientist Nick Szabo ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα. Η τεχνολογία άρχισε νε γιγαντώνεται το 2008, όταν ένας developer με το ψευδόνυμο Satoshi Nakamoto (ακόμα δεν είναι γνωστό το όνομα του, ή αν προκειται για ένα άτομο ή μια κολλεκτίβα) παρουσίασε ένα εκτενές έγγραφο (white paper) που καθιέρωσε το μοντέλο. Μετά την παρουσίαση του white paper και του σχετικού κώδικά, ο Nakamoto δημιούργησε το Βitcoin ως μια μορφή χρήματος που μπορεί να αποστέλλεται από άτομο σε άτομο χωρίς την ανάγκη διαμεσολάβησης κάποιου κεντρικού πρακτορείου ή τράπεζας, όπως συμβαίνει με το παραδοσιακό χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια