ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

USB-C 240W θα προσπαθήσουν να κάνουν την επιλογή καλωδίου ευκολότερη

 


Ανάμεσα στα διάφορα λογότυπα, τις διάφορες εκδόσεις και υποστηριζόμενες τεχνολογίες, πόσο εύκολο είναι τελικά για τον χρήστη να επιλέξει το σωστό USB-C καλώδιο;

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός USB-IF (Implementers Forum), που δημιουργήθηκε για την προώθηση και υποστήριξη του USB, παρουσίασε νέα επίσημα λογότυπα για να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές και οι εταιρείες στις συσκευασίες των USB-C καλωδίων για τις τεχνολογίες USB4 και 240W. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι χρήστες καθώς έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών καλώδια USB-C τα οποία μπορεί και να μπερδεύουν, καθώς διαφέρουν στις τεχνολογίες φόρτισης και μεταφοράς δεδομένων που υποστηρίζουν.

Ο οργανισμός USB-IF λοιπόν, επέλεξε τον «εύκολο» δρόμο για να απλοποιήσει τα πράγματα, φέρνοντας κάποια νέα λογότυπα τα οποία σύντομα θα υπάρχουν σε όλες τις συσκευασίες, ούτως ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν τις εκδόσεις USB-C που πραγματικά επιθυμούν. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται όντως τόσο «εύκολα» τα πράγματα;

usb-c-nea-logotipa-2.JPG.e5a2a05a11ea1d8e8f46ebce797d5965.JPG

Οι νέες επωνυμίες συνδέονται με την πρόσφατη τεχνολογία USB Power Delivery (USB PD) 3.1 που ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος, η οποία αποτελεί μέρος της τεχνολογίας USB Type-C Release 2.1 και προσφέρει συσκευές που μπορούν να φορτιστούν έως και τα 240W, προϋποθέτοντας ότι ο χρήστης έχει το σωστό καλώδιο και φορτιστή. Δεδομένου ότι οι διάφορες προδιαγραφές, αριθμοί και τεχνολογίες του USB δεν είναι και τόσο φιλικοί στο μυαλό του καταναλωτή (μάλλον ένα «φιλικό» χάος), τα νέα λογότυπα (τα οποία δηλώνουν σαφώς την υποστηριζόμενη ταχύτητα και φόρτιση για μία συσκευή που φέρει πιστοποίηση USB4) είναι σίγουρα καλύτερα από το τίποτα.

Βέβαια, τα νέα λογότυπα βοηθούν επίσης να φανεί το πόσο μπερδεμένο εξακολουθεί να είναι το πρότυπο USB-C. Υπάρχουν ξεχωριστά λογότυπα για την υποστήριξη ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων 40Gbps, καθώς και για πιο χαμηλές ταχύτητες έως 20Gbps αλλά και δύο επίπεδα προδιαγραφών φόρτισης, 240W και 60W. Το πιο «περίεργο» απ΄ όλα είναι το γεγονός ότι δεν "συνδέονται" μεταξύ τους!

Μπορεί ο χρήστης να έχει ένα καλώδιο που υποστηρίζει μεταφορές δεδομένων 40Gpbs αλλά πιο αργή φόρτιση. Μπορεί να έχει ένα καλώδιο φόρτισης 240W αλλά είναι πολύ αργό για μεταφορά δεδομένων. Ίσως τελικά το «καλύτερο» απ’ όλα είναι ο χρήστης να πάρει και από τα δύο! Σε κάθε περίπτωση, η όλη προώθηση τελικά της κατανόησης των διάφορων προτύπων και προδιαγραφών έχει «πέσει» στους κατασκευαστές (χρησιμοποιώντας διάφορα λογότυπα) αλλά και τους ίδιους τους πελάτες, αν φυσικά ακολουθούν τα δρώμενα της αγοράς.

Σε σύγκριση με το ακριβότερο, αλλά απλούστερο Thunderbolt-4, το οποίο έχει μόνο έναν τύπο καλωδίου που τα κάνει όλα, είναι δύσκολο να μην αισθανθεί κάποιος ότι ο κόσμος του USB-C εξακολουθεί να είναι ένα χάος. Ορισμένα «προβλήματα» οφείλονται στο πόσο γρήγορα άλλαξαν τα πρότυπα του USB-C τα τελευταία χρόνια καθώς βελτιώθηκε η τεχνολογία, το ίδιο το υλικό αλλά και οι συσκευές που υποστηρίζουν πλέον ταχύτερες μεταφορές δεδομένων και γρηγορότερες φορτίσεις. Αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος ούτως ώστε το USB-C επιτύχει το «plug-and-play» που φημίζονταν παλαιότερα, αν το καταφέρει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια