ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα Windows 10 πλέον μπλοκάρουν αυτόματα Torrent και Mining εφαρμογές


 Καθώς σύμφωνα με την Microsoft πλέον το λειτουργικό τις θεωρεί "πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές"

Από αυτόν τον μήνα, οι εφαρμογές Windows Defender και Microsoft Edge θα μπλοκάρουν αυτομάτως τις περισσότερες Torrent και Mining εφαρμογές. Τα Windows 10 θα θεωρούν τις περισσότερες εφαρμογές αυτού του είδους ως πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές (potentially unwanted applications) και με τη νεώτερη ενημέρωση, όλες οι ανεπιθύμητες εφαρμογές θα μπλοκάρονται κατά την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με την υποστήριξη της Microsoft, πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές είναι "μια κατηγορία λογισμικού που μπορεί να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία, να εμφανίζει απροσδόκητα διαφημίσεις ή στην χειρότερη περίπτωση, να εγκαταστήσει άλλες εφαρμογές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή να είναι ενοχλητικές. Οι πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές δεν είναι malware, αλλά είναι εφαρμογές που συνήθως δεν χρειάζονται και πιθανότατα να μη θέλει ο χρήστης".

Όπως είναι γνωστό, η Microsoft δε συμπαθεί τις torrent εφαρμογές καθώς χρησιμοποιούνται είτε για λήψη πειρατικού υλικού είτε κλοπή δεδομένων.

Υπό τη προστασία βάσει φήμης (reputation-based protection), τα Windows αποτρέπουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν το uTorrent, μια από τις πιο γνωστές torrent εφαρμογές. Αν ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή, το Windows Defender την μπλοκάρει και την αφαιρεί χωρίς να ζητήσει άδεια από τον χρήστη.

Παρομοίως, η Microsoft αναγνωρίζει και πολλές crypto mining εφαρμογές ως ανεπιθύμητες. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότερες mining εφαρμογές θα μπλοκάρονται απευθείας από τον Microsoft Edge όταν ο χρήστης τις κατεβάσει. Αν ο χρήστης καταφέρει να τις κατεβάσει, τότε μπορεί να τις αφαιρέσει το Windows Defender.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορεί να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητες, με τα νέα μέτρα ασφαλείας των Windows να τις απενεργοποιούν. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια τέτοια εφαρμογή, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ασφάλεια πηγαίνοντας στην εφαρμογή ασφαλείας των Windows -> Έλεγχος εφαρμογών -> προστασία βάσει φήμης.

reputation-based-protection-windows-10.png

Για τους απλούς χρήστες είναι σίγουρα ένα χρήσιμο μέτρο ασφαλείας που μπορεί να αποτρέψει κακόβουλες επιθέσεις και εγκαταστάσεις ανεπιθύμητου λογισμικού. Για χρήστες όμως που έχουν τις γνώσεις να ξεχωρίζουν κακόβουλες εφαρμογές από μη, ίσως είναι ένα ενοχλητικό μέτρο που ευτυχώς, μπορεί να απενεργοποιηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια