ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με τρεις ταχύτητες «τρέχει» η τεχνολογία στους δήμους


 
«Σκανάρεις το καρτελάκι σου και αυτόματα το όνομά σου καταχωρίζεται στη λίστα με τους ομιλητές», καθοδηγούσε από βήματος τους αιρετούς που συμμετείχαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) ο πρόεδρός της, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η πόλη του, τα Τρίκαλα, αποτελούν τον πλέον προηγμένο ψηφιακά δήμο της χώρας, αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που γίνεται χρόνια τώρα και η οποία άρχισε από το πάθος του δημάρχου για την τεχνολογία.

Ωστόσο, η πλειονότητα των δήμων της χώρας προσφέρει στους πολίτες από ελάχιστες έως και καθόλου ψηφιακές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι πολλοί διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία.

Το 25% των δήμων της χώρας, δηλαδή 83 δήμοι, δεν παρέχει καμία ηλεκτρονική υπηρεσία προς τους πολίτες, και 31% των δήμων (103 δήμοι) έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες. Από την άλλη 44% των δήμων, ήτοι 146 δήμοι σε σύνολο 332, παρουσιάζουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ.

Οι μικροί δήμοι είναι αναμενόμενο να έχουν χαμηλές ταχύτητες προσαρμογής, ωστόσο, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Τσιάμης, πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, δεν είναι κυρίως αυτοί που υπολείπονται. «Από τους 83 δήμους που δεν έχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι 67 είναι δήμοι που έχουν πληθυσμό από 20.000 έως και 63.000 κατοίκους», επισημαίνει.

Η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας στα στελέχη των ΟΤΑ και σε αρκετούς αιρετούς είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση.

«Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε δήμους τριών ταχυτήτων όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα θα μιλάμε και για δημότες τριών ταχυτήτων. Οι πολίτες ενός δήμου οι οποίοι δεν θα έχουν τις ίδιες ψηφιακές διευκολύνσεις με εκείνες που θα παρέχονται σε όμορους δήμους, ασφαλώς θα χρεώσουν την αποτυχία στους αιρετούς», τονίζει ο κ. Τσιάμης.

Οπως αναφέρει, η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας στα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σε αρκετούς αιρετούς είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της ψηφιακής διακυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ govHub.gr

Από το 2020 με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ govHub.gr (που παρείχε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των δήμων) συνδυάστηκε και τελικά ενσωματώθηκε στο gov.gr, οπότε το εύρος των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες έχει διευρυνθεί. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι διαθέτουν πιστοποιημένα στελέχη, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και μπορούν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, 4.416 στελέχη ΟΤΑ είναι πιστοποιημένα ώστε να μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά για τους πολίτες πολλά από τα έγγραφα που χρειάζονται, ενώ και στους δήμους υπάρχουν οι αντίστοιχες τεχνολογίες. Ομως κάθε τεχνολογία για να έχει αξία πρέπει να λειτουργήσει. «Μια τεχνολογία που δεν έχει χρήστες είναι απλώς ένα ψηφιακό κουφάρι», λέει ο κ. Τσιάμης.

500 εκατ. ευρώ

Εως το 2023 προβλέπονται συνολικά έως και 500 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση των δήμων, εφόσον εκτός από τη χρηματοδότηση 320 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προβλέπονται και κονδύλια στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Τα χρήματα θα μοιραστούν σε όλους τους δήμους. Ενδεικτικά η Γαύδος, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και έχοντας 158 κατοίκους, αναμένεται να λάβει 100.000 ευρώ. «Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία, που μάλλον δεν θα υπάρξει στο μέλλον», τονίζει ο κ. Τσιάμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια