ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ρωσικός ARM-based επεξεργαστής Baikal-S διαθέτει 48 πυρήνες


 Αυτή η τάση γεννήθηκε από την επιθυμία να σχεδιάσουν τα δικά τους chips χωρίς «κερκόπορτες» (back doors) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ξένες υπηρεσίες για να παρακολουθούν κυβερνητικές διαδικασίες κ.ά.

Πρόσφατα, η ρωσική εταιρεία Baikal Electronics κατάφερε να εκκινήσει ένα σύστημα που βασίζεται σε έναν επεξεργαστή Baikal-S, ο οποίος διαθέτει 48 πυρήνες βασισμένους σε ARM ISA (Instruction Set Architecture). Ο επεξεργαστής με την κωδική ονομασία BE-S1000 μπορεί και λειτουργεί και τους 48 πυρήνες σε συχνότητα 2,0 GHz (base clock), η οποία μπορεί να ενισχυθεί έως και στα 2,5 GHz (maximum boost clock). Και όλα αυτά, με TDP (Thermal Design Power) που δεν ξεπερνάει τα 120 W, καθιστώντας τον σχεδιασμό αρκετά αποδοτικό ενεργειακά.

Στην περίπτωση που προορίζεται για χρήση σε διακομιστή, ο επεξεργαστής Baikal-S μπορεί να λειτουργεί σε συνδυασμό με έως και τρεις ακόμη επεξεργαστές (συνολικά τέσσερις υποδοχές σε ένα server mainboard). Για ασφαλή εκκίνηση (safe boot) και αυξημένες δυνατότητες διαχείρισης, υπάρχει ένας ειδικά ανεπτυγμένος συνεπεξεργαστής RISC-V και επομένως ολόκληρο το SoC ελέγχεται από έναν ειδικά προσαρμοσμένο, εγχώριο σχεδιασμό.

Baikal-S_1.jpg

Baikal-S_2.jpg

Με την ανακοίνωση του επεξεργαστή, η εταιρεία Baikal Electronics παρείχε ορισμένα αποτελέσματα benchmark (π.χ. SPEC2006 CPU Integer, Coremark, Whetstone, 7Zip και HPLinkpack) για να δώσει μία εικόνα για τις επιδόσεις του επεξεργαστή της. Η εταιρεία επίσης ισχυρίζεται ότι ο επεξεργαστής Baikal-S προσφέρει εφάμιλλη απόδοση με τους Intel Xeon Gold 6148 (Skylake) και AMD EPYC 7351 (Zen) ενώ σε σύγκριση με το Kunpeng 920 της Huawei, ο σχεδιασμός Baikal-S επιδεικνύει απόδοση 0,86x.

Baikal-S_3.jpg

Baikal-S_4.jpg

Η Ρωσική εταιρεία λέει ότι πρόκειται να παράγει 10.000 BE-S1000 SoCs μέσα στο 2022 και ακόμη 30.000 μονάδες το 2023. Υποθέτουμε, ότι όλες οι μονάδες προορίζονται για χρήση σε υπολογιστές σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια