ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά νετρίνα χάριν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)

 Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά νετρίνα χάριν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC)

Νέο σημαντικό επίτευγμα από τους Φυσικούς που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του CERN, καθώς ανακοίνωσαν πως εντόπισαν για πρώτη φορά νετρίνα. Τα τελευταία είναι υποατομικά σωματίδια με μέγεθος όσο περίπου αυτό των ηλεκτρονίων, ωστόσο, δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και αλληλεπιδρούν με τους συνηθισμένους τύπους μάζας μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Όπως σημειώνει ο Jonathan Feng, εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης και Φυσικός του University of California-Irvine που συνεργάστηκε στο πείραμα,

Πριν από αυτό το project, δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ καμία ένδειξη για νετρίνα σε κάποιον επιταχυντή σωματιδίων. Το σημερινό επίτευγμα αποτελεί ορόσημο για να αρχίσουμε να κατανοούμε καλύτερα τη φύση αυτών των σωματιδίων και τον ρόλο που παίζουν στο Σύμπαν.

Ο εντοπισμός των νετρίνων έγινε χάριν στην πρώτη πιλοτική πειραματική δοκιμή του οργάνου-ανιχνευτή FASER, ο οποίος αποτελείται από πλάκες μολύβδου και βολφραμίου τοποθετημένες εναλλάξ, ενώ κάθε μία από αυτές είναι καλυμμένη με μια ειδική μεμβράνη. Τα νετρίνα που παράγονται από τις αντιδράσεις στον LHC συντρίβουν τους πυρήνες των βαρέων μετάλλων στις πλάκες του FASER αφήνοντας σημάδια στις ειδικές μεμβράνες.

Το FASER θεωρείται από τους επιστήμονες ο προάγγελος ενός ακόμη πιο ισχυρού οργάνου που ονομάζεται FASERnu. Το τελευταίο αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη μελέτη των νετρίνων, αλλά και για τον εντοπισμό νέων στοιχειωδών σωματιδίων ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται υποψήφια να χαρακτηριστούν ως “σκοτεινή ύλη”.

Ο David Casper, επίσης Φυσικός στο University of California-Irvine, σημείωσε:

Με δεδομένη την ισχύ του νέου ανιχνευτή μας και την θέση του στο CERN, εκτιμούμε πως θα καταφέρουμε να καταγράψουμε περισσότερες από 10.000 αντιδράσεις νετρίνων στην επόμενη δοκιμή του LHC που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022. Στόχος να εντοπίσουμε νετρίνα στην πιο υψηλή ενεργειακή κατάσταση που θα μπορούσαν να φτάσουν όντας “κατασκευασμένα” από ανθρώπινη διάταξη.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με την είσοδο και του FASERnu στο παιχνίδι θα καταφέρουν να εντοπίσουν ακόμη πιο “φευγαλέα” σωματίδια μέχρι το 2024, καθώς και να μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις ιδιότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια