ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στο χώρο των ημιαγωγών;

 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, όπου μέσα από συζητήσεις και παραγωγικό διάλογο επιχειρήθηκε να αναδειχθούν θέματα τεχνολογιών τομής αλλά και πως επηρεάζουν την καθημερινότητα της βιομηχανίας και της κοινωνίας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαιρέτησε το φόρουμ και ανέλυσε την ψηφιακή πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία καθώς και στις προοπτικές της χώρας να αποτελέσει κομμάτι της νέας εφοδιαστικής αλυσίδας που διαμορφώνεται στο χώρο των ημιαγωγών (chips), με αφορμή την πρόταση κανονισμού Chips Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκδήλωσε επίσης την πρόθεση της πολιτείας να στηρίξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο δράσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Θωμάς Σκορδάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, EE – DG CONNECT σημείωσε πως το European Chips Act θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών και θα συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής, όσο και της πράσινης μετάβασης.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκαν επίσης οι εφαρμογές ψηφιακών διδύμων για κρίσιμα πάγια, στην αυτοκινητοβιομηχανία ή στη ναυσιπλοΐα αλλά και η ενεργειακή διάσταση των υποδομών όπως εθνικές οδοίφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταρίες και διαχείριση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Συζητήθηκαν επίσης οι έξυπνες πόλεις στη διάσταση του περιορισμού κυκλοφοριακής συμφόρησης, μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και βελτίωσης των ατμοσφαιρικών συνθηκών που μεσοπρόθεσμα θα ωφελήσουν τον πολίτη.

Εκτενής αναφορά έγινε στις σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στο περιβάλλον εργασίας και τις νέες προτεραιότητες των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας στάθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ Post Covid Workforce & Workplace, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η στρατηγική προσέλκυσης ταλέντου και διατήρησης των υφιστάμενων εργαζόμενων.

Παράλληλα, σημειώθηκε από πολλούς συμμετέχοντες η έλλειψη ταλέντου με ψηφιακές δεξιότητες που παρατηρείται στην αγορά και η ανάγκη συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια για την απαραίτητη προσαρμογή των μαθημάτων στις τρέχουσες ανάγκες της βιομηχανίας και ειδικά στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια