ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναστάτωση στην αγορά από τη δικαστική διαμάχη μεταξύ Arm και Qualcomm

 


Πλήθος στελεχών από εταιρίες όπως η Microsoft, η Asus, η Acer και άλλες ανέβηκαν μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο της Qualcomm, Κριστιάνο Άμον, στη σκηνή της Computex, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να παρουσιάσουν μια νέα γενικά προσωπικών υπολογιστών με ενισχυμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως, το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των παριστάμενων ήταν το πώς θα μπορούσε η συνεχιζόμενη νομική διαμάχη μεταξύ της Arm Holdings και της Qualcomm, που συνεργάζονται στην παραγωγή των chip πάνω στα οποία βασίζονται οι νέοι υπολογιστές, να οδηγήσει σε απότομη διακοπή της διάθεσης των νέων υπολογιστών στην αγορά, συσκευών που, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσα να εξασφαλίσουν στη Microsoft και τους εταίρους της δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μερίδιο της τάξης του 5% της αγοράς που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Microsoft χάρη στα laptop που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Arm μέχρι το τέλος του χρόνου, διαθέτοντας στην αγορά ένα με δύο εκατομμύρια υπολογιστές.

Περισσότερα από είκοσι νέα μοντέλα, από εταιρίες όπως η Microsoft, η Dell και η Samsung αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται στους καταναλωτές στις 18 Ιουνίου.

Τυχόν επικράτηση της Arm στη νομική διαμάχη θα μπορούσε να υποχρεώσει την Qualcomm και τους δεκάδες εταίρους της, ανάμεσά τους και τη Microsoft, να αναστείλουν τη διάθεση των νέων υπολογιστών.

Η Arm, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας κατέχει ο ιαπωνικός Όμιλος SoftBank, κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Qualcomm το 2022, εγκαλώντας τη ότι δεν εξασφάλισε νέα άδεια, από τη στιγμή που εξαγόρασε νέα εταιρία. Η αγωγή εστιάζει στην τεχνολογία που η Qualcomm, η οποία σχεδιάζει chip για φορητές συσκευές, εξασφάλισε μέσω της εξαγοράς της Nuvia, η οποία είχε ιδρυθεί από άλλοτε μηχανικούς της Apple, και την οποία η Qualcomm εξαγόρασε έναντι 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Στην αγωγή, η Arm υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός των υπολογιστών Copilot + της Microsoft αποτελεί απευθείας τεχνικό απόγονο του chip που ανέπτυσσε η Nuvia. Η Arm δηλώνει ότι είχε ανακαλέσει την άδεια για τα συγκεκριμένα chip.

Από την πλευρά της, η Qualcomm υποστηρίζει ότι η γενική άδεια που έχει από την Arm καλύπτει ήδη τα chip για PC που αναπτύσσει, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι η θέση της Qualcomm δεν έχει μεταβληθεί, αφότου κινήθηκε νομικά η Arm εναντίον της, το 2022.

Πέρα από αυτές τις νομικές διαμάχες υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η αποκλειστική συμφωνία εφοδιασμού των κατασκευαστών φορητών υπολογιστών με τα chip της Arm εκπνέει μέσα στο τρέχον έτος, οπότε η αγορά ανοίγει για τους ανταγωνιστές της Qualcomm.

Τόσο η Nvidia, όσο και η AMD εργάζονται πάνω σε νέα chip, ενώ και άλλες εταιρίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της Microsoft ενόψει της διάθεσης στην αγορά υπολογιστών με προηγμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως, επειδή τα πρώτα σχέδια της Microsoft για τους νέους Copilot + βασίζονται στους επεξεργαστές της Qualcomm, η νομική διαμάχη μεταξύ Arm και Qualcomm συνιστά έναν υφιστάμενο παράγοντα που συχνά δεν σχολιάζεται στις διάφορες συζητήσεις.

Παρότι η σύγκρουση των δύο εταιριών, που βασίζονται η μία στην άλλη για τα έσοδα και τα κέρδη τους, έχει λάβει δημόσιο χαρακτήρα, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκύψει συμβιβαστική λύση πολύ πριν φτάσει η υπόθεση σε αίθουσα δικαστηρίου, κάτι το οποίο είναι προγραμματισμένο να συμβεί το Δεκέμβριο, στο Ντέλαγουερ, σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

"Έχει κάτι το παράλογο το να εγκαλεί η Arm το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της, και η Qualcomm να εγκαλείται από το μεγαλύτερο προμηθευτή της", σχολίασε ο Τζέι Γκόλντμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της D2D Advisory, συμβουλευτικής εταιρίας που ειδικεύεται στη διαχείριση στρατηγικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια