Ανθρωποειδή ρομπότ με ενισχυμένες κινήσεις του προσώπου αναπτύσσει η κινεζική Ex-Robots
Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ex-Robots, στη Νταλιάν, πόλη στις βορειοανατολικές ακτές της Κίνας, οι μηχανικοί της εταιρίας αναπτύσσουν ανθρωποειδή ρομπότ με έμφαση στην ενίσχυση των εκφράσεων του προσώπου και την απόδοση συναισθημάτων.
Μάσκες σιλικόνης, που εκτείνονται μέχρι το ύψος του λαιμού, είναι ακουμπισμένες πάνω σε ένα τραπέζι, δίπλα σε μπράτσα και πόδια από σιλικόνη, ενώ τα αποσυνδεδεμένα κεφάλια στέκουν παραδίπλα και ανθρωποειδή ρομπότ σε διάφορα στάδια συναρμολόγησης διακρίνονται λίγο παρακάτω. Ένας από τους τοίχους, καλύπτεται από σχέδια για ρομπότ.
"Διαθέτουμε δικές μας ομάδες λογισμικού και αλγορίθμων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ex-Robots, Λι Μπογιάνγκ, συμπληρώνοντας ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ συνιστούν την πλέον σύνθετη κατηγορία ρομποτικών προϊόντων.
"Υπάρχουν πολλά βασικά μοντέλα και αλγόριθμοι ανοιχτού κώδικα, που χρησιμοποιούνται από τους πάντες. Όμως, εμείς εστιάζουμε περισσότερο στο πώς να δώσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να αποδίδει εκφράσεις και συναισθήματα".
Καθώς μια υπάλληλος της εταιρίας κουνά το κεφάλι της και βγάζει τη γλώσσα, ένα ανθρωποειδές ρομπότ μιμείται τις κινήσεις της, χάρη σε μικροσκοπικά μοτέρ, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του κεφαλιού του.
"Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω στο θεμελιώδες μοντέλο. Το μοντέλο που κατασκευάζουμε διαθέτει πολλαπλές λειτουργίες και είναι ικανό να εκφράζει συναισθήματα. Μπορεί να αντιλαμβάνεται τον περιβάλλοντα χώρο και να εμφανίζει κατάλληλες αντιδράσεις στο πρόσωπο", ανέφερε ο Λι.
Η Ex-Robots δήλωσε πως χρειάζεται διάστημα δύο εβδομάδων έως ενός μήνα προκειμένου να ετοιμάσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 1,5 έως τα 2 εκατομμύρια γιουάν (190 χιλιάδες έως 260 χιλιάδες ευρώ).
Μέχρι στιγμής, τα ρομπότ της εταιρίας χρησιμοποιούνται κυρίως για σκοπούς παρουσιάσεων σε μουσεία, με την Ex-Robots να στεγάζει ένα τέτοιο μουσείο στο ίδιο κτίριο όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της εταιρίας.
Μελλοντικά, ο Λι εκτιμά ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα κληθούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις βιομηχανίες της υγείας και της εκπαίδευσης.
"Η συμβουλευτική και η υγεία οπωσδήποτε αποτελούν μελλοντικά σενάρια εφαρμογής. Ήδη διεξάγουμε σχετική έρευνα, για παράδειγμα στο πλαίσιο της συμπληρωματικής μέριμνας αλλά και του προκαταρκτικού ελέγχου για τυχόν συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Εκτός αυτού, πιστεύω ότι η συναισθηματική αλληλεπίδραση έχει ευρύτερες εφαρμογές σε πεδία παροχής υπηρεσιών, για παράδειγμα σε εκείνα που απευθύνονται σε παιδιά".
Δεν υπάρχουν σχόλια