2o Cyber Secutiry Conference: Αυξάνεται το Κυβερνοέγκλημα και η αγορά Κυβερνοασφάλειας
Βάσω Βεγίρη • vvegiri@naftemporiki.gr
Αυξάνεται διαρκώς το Κυβερνοέγκλημα και οι απώλειες που προκαλεί στην οικονομία παγκοσμίως, έχει ενσωματώσει την AI σε κάθε μορφή του, ενώ η αγορά της Kυβερνοασφάλειας επίσης αυξάνεται υιοθετώντας και αυτή την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά παρουσιάζει σήμερα ένα τεράστιο “Skills Gap” που αριθμεί πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανοικτές θέσεις εργασίας παγκοσμίως έως το 2026, εκ των οποίων περίπου 350.000 στην Ευρώπη και περί τις 20.000 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα, αναλυτικότερα, με στοιχεία και εκτιμήσεις ειδικών που παρουσιάστηκαν στο 2ο Cyber Security Conference που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Innovation Media, το 2025 οι οικονομικές απώλειες παγκοσμίως λόγω του κυβερνοεγκλήματος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 10,5 τρισεκατ. δολάρια, καθιστώντας το κυβερνοέγκλημα πιο επικερδές ακόμη και από το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισεκατ. δολάρια έναντι 170 δισεκατ. το 2020 και όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί στην Ελλάδα και διεθνώς απευθύνονται στους ειδικούς για την προστασία τους από τις κυβερνοεπιθέσεις.
Χαρακτηριστικές ήταν οι επισημάνσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτριονικού Εγκλήματος, Βασίλειου Παπακώστα, ότι οι οικονομικές απώλειες από το κυβερνοέγκλημα για εταιρείες και επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα 9 τρισεκατ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και του Senior Underwriter της AIG, Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου που τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Chainalysis, το 2022 καταβλήθηκαν παγκοσμίως σε λίτρα 567 εκατ. δολάρια, ποσό που το 2023 εκτοξεύτηκε στο επίπεδο του 1 δισεκατ. δολαρίων, ενώ το κόστος των κυβερνοεγκλημάτων παγκοσμίως εκτιμάται ότι το 2025 θα φτάσει τα 10,5 τρισεκατ. δολάρια, κατά συνέπεια είναι πιο επικερδές ακόμη και από το εμπόριο ναρκωτικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και Συνιδρύτρια του # Women4Cyber Greece #, Στέλλα Τσιτσούλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με 3,99 εκατ. θέσεις εργασίας cybersecurity να εκτιμάται ότι ΔΕΝ θα έχουν καλυφθεί παγκοσμίως μέχρι το 2025, εκ των οποίων οι 350.000 στην Ευρώπη και περίπου 20.000 στην Ελλάδα.Η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας, όπως τόνισε επίσης η κα. Τσιτσούλα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισεκατ. δολάρια έναντι 170 δισεκατ. το 2020 και το 70% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έλλειψη εργαζομένων σε αυτό το αντικείμενο, ενώ το 32% των διευθυντών ασφαλείας αναφέρει ότι χρειάζονται έξι μήνες ή και περισσότερο για να βρεθεί ένας κατάλληλος υποψήφιος για μια ανοιχτή θέση.
Η κα. Τσιτσούλα παρουσίασε, επίσης, τους στόχους και το έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women4Cyber Greece και τόνισε ότι οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 25% των θέσεων εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως (πηγή IC2 workforce 2023), και επισήμανε πως η ενδυνάμωση των γυναικών στην τεχνολογία, πρόσθεσε η κα. Τσιτσούλα, δεν είναι μόνο θέμα ισότητας των φύλων αλλά θεμελιώδες στοιχείο της παγκόσμιας καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και οι δεξιότητες και η ηγεσία των γυναικών είναι ανεκτίμητες τόσο στην τεχνολογία, όσο και στο ευρύτερο καλό.
Έμφαση δόθηκε επίσης από τον κ.Παπακώστα, όπως και από μεγάλο μέρος των εισηγητών από εταιρείες ΤΠΕ, ότι η άποψη πως κινδυνεύουν από το κυβερνοέγκλημα μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί είναι λανθασμένη, καθώς στο στόχαστρο των κυβερνοεπιθέσεων βρίσκονται και οι μικρές, ακόμη και οι ατομικές επιχειρήσεις και στο περιβάλλον αυτό ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπογράμμισε ότι “πρέπει να επενδύσουμε όσον αφορά στην προστασία μας, να εμπιστευτούμε τους ειδικούς και να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εταιρεία, ακόμη και την ατομική μας επιχείρηση”.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2023 οι υποθέσεις που χειρίστηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανήλθαν σε 10.898 έναντι 10.318 και έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τις 3.120 υποθέσεις του 2017.
Βασικότερο και σημαντικότερο αδίκημα στις υποθέσεις που χειρίστηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2023 ήταν οι απάτες με ποσοστό 48%, με διάφορες μεθόδους και κυρίως με τη μέθοδο του fishing, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα την κοινωνική μηχανική, δηλαδή την χειραγώγηση για να αποσπάσουν κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς και εκμεταλλευόμενοι σχετικά οποιαδήποτε παροχή δώσει το κράτος.
«Καμπανάκι» για τους κυβερνοκινδύνους που συνεπάγεται η παλαιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων αλλά και των υπηρεσιών του Δημοσίου στη χώρα μας έκρουσε από την πλευρά της από το βήμα του συνεδρίου κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γιώτα Παπαρίδου, τονίζοντας ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον ανά πενταετία.
Το 2024, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, θα είναι μία χρονιά με ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στην κυβερνοπροστασία.
Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι η εξέλιξη των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά όσον αφορά στην αποκαλούμενη Δημιουργική ΤΝ (generative AI), η οποία επιτρέπει στις απειλές να είναι πιο συχνές, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές. Καθώς οι τεχνικές των κυβερνοεγκληματιών εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιεί όμως επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις αμυντικές μεθόδους της και η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να εμπιστευτούν για την προστασία τους τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΠΕ:
“Είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 300.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος την τελευταία τριετία, που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ της χώρας μας. Η ελληνική βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας διαθέτει και το ταλέντο και τις ανάλογα στελεχωμένες επιχειρήσεις και τη διεθνή εμπειρία, ώστε να πρωταγωνιστήσει διεθνώς”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια