ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

AMD Kaveri APU's: Μια νέα εποχή στους υπολογιστές

Η AMD, ετοιμάζει πυρετωδώς τους επερχόμενους APU's που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Steamroller και θα αντικαταστήσουν τους πετυχημένους Richland το Q4 του 2013. Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι Richland έφεραν μια ανανεωμένη έκδοση της Piledriver αρχιτεκτονικής που είδαμε στους Trinity και προσέφεραν ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις αλλά με υψηλότερους χρονισμούς και χαμηλότερη κατανάλωση.
Οι Kaveri αντίθετα, χρησιμοποιούν την νέα αρχιτεκτονική Steamroller των 28 νανομέτρων που εστιάζει στον multithreaded τομέα αυξάνοντας το IPC (instruction per cycle) κατά 25%. Σε κάθε module, η AMD "στριμώχνει" 2 παράλληλα threads με περισσότερα "ιδιωτικά" recources, αυξάνοντας (θεωρητικά) τις επιδόσεις ανά πυρήνα. Η αρχιτεκτονική, εκτός από τους Steamroller cores, θα χρησιμοποιεί ένα Graphics Core Next module 2.0 (GCN 2.0) επίσης στα 28nm, σαν και αυτό των Radeon HD 7000 series. Από πλευράς GPU λοιπόν, οι Kaveri θα κάνουν χρήση έως και 512 Stream Processors ή MAD's, με πηγές να μιλάνε ακόμα και για 768SP's στα high end APU's.
Συγκριτικό παράδειγμα, η Radeon HD 7750, που έχει 512SP's άρα μιλάμε για επιδόσεις που αγγίζουν μια entry level discrete GPU. Για να επιτευχθούν οι επιδόσεις μιας 7750 που κάνει χρήση GDDR5 μνήμης πρέπει να ξεπεραστεί ο "σκόπελος" της "αργής" DDR3 μνήμης, γι' αυτό και η AMD επιστρατεύει τις τεχνολογίες HUMA και HSA (Heterogeneous System Architecture), που θα αναλάβουν να μοιράσουν και να βελτιστοποιήσουν το φόρτο εργασίας -μοιράζοντας αναλόγως την RAM και την απαίτηση σε υπολογιστική ισχύ- σε ολόκληρη την μονάδα (GPU/FPU). Οι συνολικές επιδόσεις σύμφωνα με την AMD, ενδέχεται να αγγίζουν και, ίσως να ξεπερνούν το 1 TFLOP's.
Εκτός των τεχνολογικών βελτιώσεων σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, η AMD φέρνει στην αγορά το νέο FM2+ socket με τα νέα chipsets A88X/A78X, για να στεγάσει τους Kaveri. Όπως αναφέρεται, το FM2+ θα είναι backwards compatible με τους Richland και Trinity και θα κάνει χρήση DDR3 RAM. Τα διαθέσιμα SKU's θα υλοποιούνται από διπύρηνα και τετραπύρηνα μοντέλα με κατανάλωση από 35W στα φορητά συστήματα και έως 65-100W στους σταθερούς υπολογιστές. Τέλος, οι Kaveri θα λανσαριστούν παράλληλα και σαν server SKU's με το όνομα Berlin ενώ περιμένουμε περαιτέρω πληροφορίες τους επερχόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια