ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδηγός αγοράς smartphone: Η μεσαία κατηγορία. Το «κάτι» παραπάνω!

Η μεσαία κατηγορία των smartphone είναι και αυτή που βρίσκεται σε μεγαλύτερο «αναβρασμό». Ειδικά αυτή την εποχή, όλο και περισσότερα τεχνολογικά καλούδια, μεταπηδούν από την υψηλή κατηγορία προς τα κάτω και καθιστούν τα smartphone μεσαίου κόστους, ένα απέραντο «χρυσωρυχείο» από κορυφαίες επιλογές, σε λόγο τιμής προς απόδοση
Σε συνέχεια της προηγούμενης ενότητας του οδηγού μας, η οποία και ασχολήθηκε με τα όσα μπορεί να σας προσφέρει ένα οικονομικό smartphone σήμερα, η παρούσα ενότητα εξετάζει το επόμενο μεγάλο «σκαλί», που είναι τα smartphone της μεσαίας κατηγορίας. Όσοι από εσάς δεν συμβιβάζεστε με τα... βασικά, μπορείτε να διαθέσετε έως και τα διπλάσια χρήματα, για να αποκτήσετε ένα σημαντικά καλύτερο τηλέφωνο, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο ψηλά μπορείτε να ανέβετε, με μόλις ελάχιστα παραπάνω χρήματα από τη βασική κατηγορία!

Μεσαία, μα σταθερά ανοδικά!

Γιατί να επιλέξετε ένα smartphone της μεσαίας αντί της χαμηλής κατηγορίας τιμής; Γιατί αυτά που θα βρείτε εδώ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανώτερη ποιότητα ή/και διαγώνιο οθόνης, ικανότερους επεξεργαστές, καλύτερες φωτογραφικές επιδόσεις και σε γενικές γραμμές, όλη την παραπάνω ισχύ που χρειάζεστε αν ψάχνετε για κάτι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό σε καθημερινή χρήση.  
Ίσως να βρείτε και το κάτι παραπάνω σε ποιότητα κατασκευής, αν και αυτό είναι το λιγότερο. Οι αναβαθμίσεις επικεντρώνονται αμιγώς στο hardware, ενώ ως προς τα διαθέσιμα λειτουργικά συστήματα, δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη χαμηλή κατηγορία τιμής. Οι κυρίαρχοι εδώ είναι και πάλι το Android και τα Windows Phone.
image
Το Nexus 4 από την LG, είναι το επίσημο smartphone της Google, αγγίζει το ανώτατο όριο τιμής της μεσαίας κατηγορίας, αλλά είναι η κορυφαία - ίσως - επιλογή σας, χάρη στην εκπληκτική του ποιότητα σε όλους τους τομείς. Είναι και το μόνο smartphone που σας επιτρέπει σε αυτή την κατηγορία, να απολαύσετε αναλλοίωτο το λειτουργικό σύστημα Android
Το πλέον αξιόλογο γεγονός της κατηγορίας όμως, δεν είναι άλλο από αυτό που παρατηρήσαμε και στη χαμηλή κατηγορία, αλλά ειδικά εδώ, σε πολύ πιο ουσιαστικό βαθμό. Αναφερόμαστε στο ότι τα ζηλευτά χαρακτηριστικά των κάποτε κορυφαίων και «εξωτικών» smartphone, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στους πίνακες των τεχνικών χαρακτηριστικών της μεσαίας κατηγορίας. Σε αντίθεση με τη χαμηλή κατηγορία όπου παρά ταύτα πλανάται το πέπλο του συμβιβασμού, στα smartphone της μεσαίας κατηγορίας, οι εξελίξεις έχουν γεννήσει τηλέφωνα των 300 ευρώ που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από smartphone διπλάσιας τιμής! 

Λειτουργικά συστήματα 

Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ενότητα του οδηγού μας, τα λειτουργικά συστήματα που θα συναντήσετε σε και σε αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνουν - κατά συντριπτική πλειοψηφία - το Android και τα Windows Phone.  Tο iOS της Apple κάνει εδώ τη μοναδική του εμφάνιση, με το iPhone 4, το οποίο διατίθεται ακόμη από την Apple ως βασικό μοντέλο, παρά το ότι έχει ξεπεραστεί κατά δυο γενιές, από τα 4S και 5. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι με λίγα περισσότερα από 300 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε ένα iPhone, αλλά με μια σύντομη σύγκριση, θα προσέξετε πως το iOS 6 δεν τρέχει το ίδιο γρήγορα όπως στα νεότερα iPhone και πόσο μάλλον, θα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ως smartphone, αντιμετωπίζουν ισχυρότατο ανταγωνισμό από τα νεότερα μοντέλα άλλων κατασκευαστών. Ο μοναδικός λόγος για να αποκτήσετε το iPhone σε αυτή την κατηγορία, είναι η πιθανή σας προτίμηση στο λειτουργικό του σύστημα και μόνο. Η γνώμη μας είναι πως αξίζει να δώσετε τα παραπάνω χρήματα για να αποκτήσετε τουλάχιστον το 4S αν όχι το 5, αλλά και πάλι, σημειώστε πως το iPhone 5 θα έχει και πάλι «παλιώσει» μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου θα έχει ήδη ανακοινωθεί νεότερο μοντέλο. 
image
Το iPhone 4 μπορεί να βρίσκεται πλέον δυο γενιές πίσω σε σχέση με τα 4S και 5, αλλά είναι η μοναδική σας επιλογή στη μεσαία κατηγορία, για να αποκτήσετε το πολυπόθητο τηλέφωνο της Apple μαζί με τα όσα έχει να σας προσφέρει το λειτουργικό σύστημα iOS
Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε στην εδώ κατηγορία, ειδικά ως προς τις εκδόσεις των λειτουργικών, είναι πως σε σχέση με τα οικονομικότερα smartphone, στη μεσαία κατηγορία θα βρείτε περισσότερα μοντέλα με την πλέον πρόσφατη ή έστω την αμέσως προηγούμενη έκδοση του Android. Το αυτό ισχύει και για τα Windows Phone, όπου θα βρείτε τηλέφωνα με Windows Phone 8 κυρίως, σε αντίθεση με τα Windows Phone 7.5 που θα βρείτε ακόμα εγκατεστημένα σε κάποια από τα πιο οικονομικά μοντέλα. 
Έτσι, μπορείτε να ελπίζετε σε μια σαφώς καλύτερη εμπειρία καθημερινής χρήσης ειδικά για τα Android μοντέλα, με σαφώς ταχύτερη απόκριση. Ως προς τα Windows Phone 8, υπενθυμίζουμε και πάλι πως η ταχύτερη δυνατή εμπειρία είναι εξασφαλισμένη βάσει προδιαγραφής από τη Microsoft. Οποιοδήποτε Windows Phone 8 smartphone κι αν επιλέξετε, το λειτουργικό θα αποκρίνεται πάντοτε με την ίδια ταχύτητα. Αυτό όμως που έρχεται να αλλάξει εδώ, είναι οι επιδόσεις σε πιο απαιτητικές εφαρμογές, θέμα στο οποίο αναφερόμαστε παρακάτω. 
Ως προς το iOS 6 που θα βρείτε στο iPhone 4, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για την καλή και γρήγορη εκτέλεση των εφαρμογών και των παιχνιδιών, αν και όπως και με το ίδιο το λειτουργικό, έτσι και με τις εφαρμογές, θα διαπιστώσετε σαφή διαφορά επιδόσεων υπέρ των νεότερων iPhone. 

Επεξεργαστική ισχύς, μνήμη και αποθήκευση 

Ασχέτως λοιπόν του λειτουργικού συστήματος που θα τρέχει ένα smartphone της εδώ κατηγορίας, αυτό που ψάχνετε κυρίως, είναι οι επαυξημένες επιδόσεις σε εφαρμογές και παιχνίδια, που προσφέρει ο αναβαθμισμένος πίνακας τεχνικών χαρακτηριστικών. 
Όπως οι ηλεκτρονικοί μας υπολογιστές μπορούν να «τρέξουν» πολύ πιο αποδοτικά και γρήγορα μια εφαρμογή όσο περισσότερη μνήμη RAM διαθέτουν και όσο πιο ισχυρός είναι ο κεντρικός επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών τους, έτσι και τα smartphone, ποικίλουν στα χαρακτηριστικά αυτά.  
Για παράδειγμα, κάποια από τα smartphone με Windows Phone 8 στη χαμηλή κατηγορία τιμής, διαθέτουν μόλις 521MB μνήμης RAM. Στη μεσαία κατηγορία τιμής, θα βρείτε Windows Phone smartphone με διπλάσια μνήμη (1GB δηλαδή), τα οποία είναι πολύ πιο ικανά σε απαιτητικά παιχνίδια και εφαρμογές με «βαριά» γραφικά γενικότερα. 
Δεν ισχύει κάτι λιγότερο για το Android φυσικά. Από την άλλη, έχετε υπόψη σας και το ότι όλα αυτά, είναι και μέρος των συστατικών που αξιοποιούν και οι developer εφαρμογών προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τις εφαρμογές τους για το εκάστοτε σετ τεχνικών χαρακτηριστικών. Έτσι, όπως μπορείτε π.χ. ένα παιχνίδι να το τρέξετε στον υπολογιστή σας με χαμηλότερες ρυθμίσεις στα γραφικά, έτσι και στα smartphone, το εκάστοτε παιχνίδι ή εφαρμογή, μπορεί να προσαρμοστεί από τον προγραμματιστή του, ώστε να τρέχει και σε λιγότερο ικανά τηλέφωνα, με τους απαραίτητους συμβιβασμούς... 
image
Το Huawei Honor 2 βάζει τα γυαλιά ακόμα και σε smartphone με διπλάσια τιμή, με τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 1,4GHz και εξαιρετική οθόνη IPS LCD με ανάλυση 1280x720 pixel
Από πλευράς επεξεργαστικής ισχύος, επανερχόμαστε στην αναφορά μας για smartphone των 300 ευρώ, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολύ ακριβότερα μοντέλα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην μεσαία κατηγορία τιμής, θα βρείτε smartphone όχι μόνο με ικανότατους διπύρηνους επεξεργαστές, αλλά ακόμη και με τετραπύρηνους! Με τέσσερις επιμέρους πυρήνες και επεξεργαστική ισχύ κοντά στο 1,5GHz συν 1GB μνήμης RAM, μπορείτε να έχετε ένα «μεσαίο» smartphone από πλευράς κόστους, μα καθόλου... μεσαίο από πλευράς επιδόσεων! Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το Honor 2 από τη Huawei.
Για τις αποθηκευτικές σας ανάγκες, τα περισσότερα smartphone της κατηγορίας παρέχουν θύρα για κάρτα microSD. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε έως και 64GB επιπλέον αποθηκευτικού χώρου στο τηλέφωνό σας και - σχεδόν - να ξεχάσετε πότε θα γεμίσει με φωτογραφίες, βίντεο και μουσική! 

Τεχνολογία και ποιότητα οθόνης 

Το motto και εδώ, ακολουθεί τα smartphone της χαμηλής κατηγορίας. Όλο και πιο ικανές οθόνες υψηλής ποιότητας από τα - κάποτε - κορυφαία smartphone, αποτελούν πλέον κοινό τόπο στη μεσαία κατηγορία. Απίθανο ίσως να βρείτε smartphone με ανάλυση Full HD 1920x1080 pixel εδώ, αλλά τουλάχιστον το High Definition που προσφέρουν τα 1280x720 pixel, θα το βρείτε πολύ εύκολα. 
image
Το Galaxy Grand της Samsung διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 5 χορταστικών ιντσών!
Ως προς την ποιότητα των πάνελ, θα βρείτε και οθόνες LCD με διάταξη IPS (όπως η οθόνη του iPhone) αλλά και AMOLED, για κορυφαίο μαύρο και ακόμη πιο ζωηρά χρώματα. Επίσης, σε αντίθεση με την περιορισμένη χρωματική παλέτα πολλών smartphone της χαμηλής κατηγορίας, εδώ θα βρείτε οθόνες με 16 εκατομμύρια διαβαθμίσεις. Η μέγιστη διαγώνιος οθόνης που θα βρείτε, είναι οι 5 ίντσες. 
Κάμερα 
Για τις κάμερες των smartphone και τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή τους, μιλήσαμε εκτενώς στο προηγούμενο μέρος του οδηγού μας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι παράγοντες αυτοί αναβαθμίζονται στη μεσαία κατηγορία, αν και όχι δραματικά.  Οι κάμερες που θα βρείτε στα μεσαία smartphone, βρίσκονται με το ένα... πόδι στη χαμηλή κατηγορία και με το άλλο - αν δώσετε κάτι παραπάνω - στη βάση της ανώτατης. Με άλλα λόγια, η κάμερα ενός smartphone της εδώ κατηγορίας, ενδέχεται να μη διαφέρει σε κάτι από ένα μοντέλο με σαφώς χαμηλότερη τιμή. Το παραπάνω κόστος προέρχεται από κυρίως από τον ισχυρότερο επεξεργαστή και την καλύτερη οθόνη... 
image
Το Xperia SP από τη Sony, διαθέτει εξαιρετική κάμερα στα 8MP με αισθητήρα Exmor RS, για εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού
Από την άλλη, ανεβαίνοντας από τη μέση προς την κορυφή της μεσαίας κατηγορίας (σε κόστος συσκευής) θα βρείτε πως τα 8MP είναι η γενική σταθερά. Οι φακοί είναι ακόμη πιο ποιοτικοί, ενώ ως προς τους αισθητήρες, θα βρείτε εξελιγμένες τεχνολογίες όπως π.χ. ο Exmor RS της Sony, με εξαιρετικές ικανότητες λήψης φωτογραφιών και βίντεο σε χαμηλές ή γενικά δύσκολες συνθήκες περιβαλλοντικής φωτεινότητας. 
Ως προς το λογισμικό, θα βρείτε όλο και περισσότερα καλούδια εδώ. Η προστιθέμενη αξία που οι κατασκευαστές δίνουν στην κατηγορία, αντικατοπτρίζεται σε ικανότερες και ταχύτερες εφαρμογές λήψης, με πλούσια εφέ, ποιοτικά συστήματα ψηφιακής σταθεροποίησης της εικόνας και ποιοτικότερους αλγόριθμους βελτίωσης του τελικού αποτελέσματος. Έτσι, μπορείτε να ελπίζετε σε φωτογραφίες με ελάχιστο ψηφιακό θόρυβο και ανώτερη ποιότητα σε όλους τους τομείς, τις οποίες θα ζηλεύει ακόμη και η κάμερα των 8MP του αρκετά ακριβού iPhone 4S. 
image
Το λογισμικό της κάμερας στα smartphone της μεσαίας κατηγορίας, εμπλουτίζεται με επιλογές που προκύπτουν - μεταξύ άλλων - από τις ανώτερες ικανότητες των αισθητήρων

Περισσότερη ψυχαγωγία και διαδραστικές ικανότητες 

Εκτός από τις επαυξημένες επιδόσεις, τα smartphone της μεσαίας κατηγορίας έχουν να προσφέρουν περισσότερα τόσο σε ψυχαγωγικό επίπεδο όσο και σε διαδραστικό, ειδικά από πλευράς διαμοιρασμού αρχείων. 
Στο ψυχαγωγικό κομμάτι, θα βρείτε ότι εκτός από τις μεγάλες οθόνες που καθιστούν πιο απολαυστική τη θέαση φωτογραφιών και βίντεο κάθε λογής, τα μεσαία smartphone έρχονται εξοπλισμένα με ικανότερα κυκλώματα ήχου και ποιοτικότερα ακουστικά. Κάποια μοντέλα της Sony και της HTC για παράδειγμα, φέρουν ειδικά συστήματα ήχου που βελτιώνουν κάθε μουσικό κομμάτι που θα ακούσετε. Τα ακουστικά που θα βρείτε στη συσκευασία από την άλλη, είναι πολύ πιθανό να είναι ενδώτια (in-ear), τα οποία προσφέρουν αποτελεσματική ηχομόνωση και πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου από τα απλά ακουστικά ανοιχτού τύπου που θα βρείτε στα οικονομικά smartphone. 
Η αναφορά μας στο διαδραστικό κομμάτι διαμοιρασμού αρχείων, απευθύνεται στο NFC, ένα χαρακτηριστικό που θα συναντάτε όλο και πιο συχνά στα smartphone, μέχρι να γίνει κοινό για όλες τις κατηγορίες τιμής. Σε κάποια από τα smartphone της μεσαίας κατηγορίας, θα βρείτε αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο δεν είναι άλλο από ένα ειδικό κύκλωμα με αισθητήρα, που τοποθετείται στην πλάτη των smartphone και επιτρέπει τον πανεύκολο διαμοιρασμό περιεχομένου. Αν το τηλέφωνό σας και τα τηλέφωνα των φίλων σας διαθέτουν το εν λόγω χαρακτηριστικό, μπορείτε αγγίζοντας τα τηλέφωνα πλάτη με πλάτη, να μοιραστείτε με τους φίλους σας μια ευρύτατη ποικιλία από αρχεία ήχου και εικόνας και όχι μόνο.
image
Για τα smartphone και τα περιφερειακά αξεσουάρ με NFC, αρκεί ένα άγγιγμα για να τα συνδέσετε μεταξύ τους ή να ανταλλάξετε αρχεία σε διάφορες μορφές
Η άλλη διαδραστική όψη του NFC, είναι η ικανότητά του να επικοινωνεί με περιφερειακές συσκευές όπως τηλεοράσεις και ηχεία, με τα οποία συνδέει το κινητό σας τηλέφωνο με ένα απλό άγγιγμα. Έτσι, μπορείτε π.χ. να δείτε φωτογραφίες στην τηλεόραση από το κινητό σας, χωρίς πολύπλοκες ρυθμίσεις μεταξύ συσκευών. Το ίδιο ισχύει και για τα ηχεία με αντίστοιχη δυνατότητα. Αν θέλετε να «μεταφέρετε» τον ήχο από το ηχείο του κινητού σας στο αντίστοιχο εξωτερικό ηχείο με NFC, μπορείτε να το κάνετε απλά αγγίζοντάς το με την πλάτη του τηλεφώνου!

Το «κάτι» παραπάνω!

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα αναφέραμε σε αυτή την ενότητα, βλέπουμε πως στη μεσαία κατηγορία, η έμφαση έχει δοθεί στην αύξηση των επιδόσεων από πλευράς επεξεργαστή και μνήμης, καθώς επίσης και στην δυνατότητα απόκτησης σαφώς καλύτερης οθόνης από ότι αυτής που θα βρείτε στα smartphone της χαμηλής κατηγορίας. Από την άλλη, μπορείτε να ελπίζετε σε μια πολύ ποιοτική κάμερα, αλλά και κορυφαίες ηχητικές επιδόσεις για την ακρόαση της αγαπημένης σας μουσικής. Επίσης, η μεσαία κατηγορία τιμής περιέχει και ένα iPhone - έστω και αρκετά παλιό με βάση τις εξελίξεις. Έτσι, η επιλογές σας σε λειτουργικά συστήματα αυξάνονται από δυο σε τρεις και το... prestige του να έχετε κι εσείς το πολυπόθητο τηλέφωνο της Apple, γίνεται εφικτό όνειρο!
Στην επόμενη ενότητα του οδηγού μας, θα επεκταθούμε πλέον στην ανώτατη κατηγορία τιμής, όπου πλέον τόσο η προσφερόμενη ποιότητα όσο και οι τεχνολογικές δυνατότητες, βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή που οδηγεί τις εξελίξεις. Μην ξεχνάτε όμως πως πέρα από τις έξτρα δυνατότητες που ίσως τελικά δεν χρειάζεστε, η μεσαία κατηγορία τιμής έχει για εσάς τουλάχιστον ένα smartphone, που δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να ζηλέψει, από συσκευές διπλάσιας τιμής...

Δεν υπάρχουν σχόλια