ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι κατευθυνόμενες σφαίρες της DARPA βρίσκουν τον στόχο, ακόμα και όταν κινείται

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, DARPA έχει εδώ και αρκετό καιρό ανακοινώσει το πρόγραμμα EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance) το οποίο αφορά στις “έξυπνες σφαίρες”, που αλλάζουν κατεύθυνση για να πετύχουν στόχους ακόμα και μετά από δύσκολες, μεγάλης απόστασης βολές.
Πέρυσι, δημοσιοποίησε ένα video που έδειχνε για πρώτη φορά την τεχνολογία του είδους αλλά φέτος, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για να επιδείξει την δυναμική του νέου αυτού όπλου.

Στο νέο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ένας εκπαιδευμένος ελεύθερος σκοπευτής καταφέρνει πλήγματα σε κινούμενο στόχο, με μεγάλη ακρίβεια και επαναλαμβανόμενα. Το ίδιο όμως φαίνεται να επιτυγχάνει και ένας αρχάριος.

Η υπηρεσία ολοκλήρωσε τις δοκιμές για το EXACTO τον περασμένο Φεβρουάριο με επιτυχία, αφού σκοπευτές με εμπειρία όχι μόνο μπορούσαν να χτυπήσουν με επιτυχία, και επανειλημμένα στόχους που βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση, αλλά και στόχους που πραγματοποιούσαν ελιγμούς.

Η αποστολή της DARPA ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να γίνει πραγματικότητα κάτι που παλαιότερα έμοιαζε απίθανο: την συνεχή καθοδήγηση μίας σφαίρας μικρού διαμετρήματος μέχρι να πλήξει τον στόχο της.

Το σύστημα περιλαμβάνει ειδικές σφαίρες και ένα σύστημα οπτικής καθοδήγησης με λέϊζερ που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η απόσταση, η ταχύτητα του στόχου, ο καιρός κ.ά. “Αυτή η επίδειξη με πραγματικά πυρά από ένα συμβατικό τυφέκιο έδειξε ότι το EXACTO είναι ικανό να χτυπήσει κινούμενους και ελισσόμενους στόχους με εξαιρετική ακρίβεια σε εμβέλειες που άλλοτε δεν ήταν εφικτές με παραδοσιακά πυρομαχικά.

Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων καθοδήγησης του EXACTO σε σφαίρες μικρού διαμετρήματος -0.50-caliber- αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη και ανοίγει την πόρτα στο τι θα μπορούσε να είναι δυνατόν στο μέλλον με καθοδηγούμενα βλήματα όλων των διαμετρημάτων” δήλωσε ο Jerome Dunn, υπεύθυνος προγράμματος EXACTO.

Δημοσιευμένη Εικόνα

 Site: Engadget

Δεν υπάρχουν σχόλια