ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερευνητές στο Μπέρκλεϋ δοκιμάζουν ρομποτικές κατσαρίδες, με στόχο να σώζουν ζωές στο μέλλον

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, κατασκευάζουν ένα πρωτότυπο ρομπότ που μοιάζει με μία κατσαρίδα. Χάρη στην ιδιαίτερη αυτή σχεδίαση, το ρομπότ μπορεί και εισχωρεί μέσα σε πολύ στενά ανοίγματα και χώρους, όπως συμβαίνει με τις κατσαρίδες.
Το CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) έχει έναν εξωσκελετό με συνδέσμους/ συνενώσεις καθώς και ένα μαλακό κέλυφος που αποτελείται από μικρότερα τμήματα, που του επιτρέπουν να αλλάζει εύκολα σχήμα για να μετακινείται εύκολα σε στενούς χώρους.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μέρος από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και το ρομπότ είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού ρομπότ που θα αναλαμβάνει αποστολές έρευνας και διάσωσης. “Οι κατσαρίδες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αποκαλύπτει τα μυστικά της φύσης στο design” είπε ο Robert Full, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην κατασκευή, στο The Verge.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Οι κατσαρίδες –ακόμα και ρομπότ κατσαρίδες- είναι εξαιρετική επιλογή για τέτοιου είδους αποστολές. Μπορούν να κινούνται σε χώρους μεγέθους 3 χιλιοστών και ο εξωσκελετός τους μπορεί να αντέξει δύναμη που ισοδυναμεί με 900 φορές το βάρος τους.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Για να δημιουργήσουν το ρομπότ, έπρεπε πρώτα να κατανοήσουν τον τρόπο που οι κατσαρίδες ανταποκρίνονται σε διάφορες προκλήσεις στο περιβάλλον, και σχεδίασαν διάφορες συσκευές με στόχο να επισημάνουν τα ξεχωριστά στοιχεία της κίνησης της κατσαρίδας, για να διασχίζει ρωγμές, να σέρνεται σε περιορισμένο χώρο ή ακόμα και να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις της σε δυναμικές συμπιεστικές δυνάμεις την ώρα που κινείται κ.ά.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η ιδέα πίσω από την κατασκευή ενός ρομπότ που θα μοιάζει με κατσαρίδα δεν είναι νέα. Το 2014, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας σχεδίασαν ένα ρομπότ με την ονομασία VelociRoACH, που όμως δεν ήταν τόσο προηγμένο όσο το CRAM.

Δεν υπάρχουν σχόλια