ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει το Facebook τέλος στα δεδομένα χρηστών του Whatsapp

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει το Facebook να σταματήσει να “κοιτάει” στα δεδομένα των χρηστών του WhatsappΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να σταματήσει η κοινή χρήση δεδομένων των χρηστών του WhatsApp με του Facebook καθώς πραγματοποιεί έρευνες για τις πρακτικές προστασίας του απορρήτου.
Η Ομάδα εργασίας του Άρθρου 29, που αποτελείται από ειδικούς σε θέματα προστασίας δεδομένων από κάθε μία από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε γνωστό στο Facebook ότι είχε “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στους όρους χρήσης της υπηρεσίας Whatsapp. Η ομάδα εργασίας εξετάζει την νέα πολιτική, για να διαπιστωθεί αν είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικότητας και ζήτησε από το Facebook να αποκαλύψει ακριβώς το είδος των δεδομένων που συλλέγει και από πού προέρχονται.

Η "Ομάδα προστασίας των προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα" που είναι γνωστή και ως "Ομάδα του Άρθρου 29" συστήθηκε δυνάμει του άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Η Ομάδα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά είναι ανεξάρτητη ως προς αυτήν. Αν και όπως αναφέραμε, η Ομάδα του Άρθρου 29 έχει συμβουλευτικό κυρίως χαρακτήρα, στην Γαλλική έκδοση της επιστολής “ζητάει επειγόντως” από το Whatsapp τη συλλογή δεδομένων.

Αν και το Facebook, όταν εξαγόρασε το Whatsapp είχε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει την συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών, τον περασμένο Αύγουστο έγινε γνωστό ότι άλλαξε η πολιτική στο Whatsapp το οποίο ξεκίνησε να μοιράζεται αριθμούς τηλεφώνου, ονόματα προφίλ, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα με το Facebook.

Η συγκεκριμένη κίνηση ώθησε την Αμερικάνικη Ομάδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την ονομασία EPIC να καταγγείλει το Facebook στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ και οι ρυθμιστικές αρχές στην Γερμανία ζήτησαν από το Whatsapp να σταματήσει την συγκεκριμένη πρακτική. “Δεδομένης της δημοτικότητας της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, οι συγκεκριμένες αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν πολλούς πολίτες σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των χρηστών της υπηρεσίας αλλά και των μη χρηστών της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ενώ οι χρήστες του Whatsapp μπορούν να επιλέξουν να μείνουν εκτός της συλλογής δεδομένων, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει από προεπιλογή. Αυτό επίσης σημαίνει ότι οι χρήστες της υπηρεσίες δεν ειδοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο για την αλλαγή, και πως δεν του δόθηκε η δυνατότητα να δώσουν ή να μην δώσουν την συγκατάθεση τους. Οι Γερμανικές αρχές επίσης ανησυχούν ότι το Facebook θα ξεκινήσει την συλλογή δεδομένων χρηστών που δεν βρίσκονται καν στο κοινωνικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια