ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Software: Πως λειτουργεί το λειτουργικό σύστημα

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πως ακριβώς λειτουργούν τα λειτουργικά συστήματα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το λειτουργικό σύστημα είναι ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει την διαχείριση του υπολογιστή μας και μεταδίδει της εντολές που δίνει ο χρήστης στον υπολογιστή. Δηλαδή, λειτουργεί σαν μεταφραστής. Επίσης, αναλαμβάνει την διαχείριση των πόρων τους συστήματος, να ελέγχει τα προγράμματα που εκτελεί ο χρήστης, της συσκευές που είναι εγκατεστημένες (π.χ web camera) και οτιδήποτε πρόβλημα συμβεί στον υπολογιστή μας. Για να χρησιμοποιείται ένα υπολογιστή, δεν χρειάζεται να ξέρετε τη διαδικασίες γίνονται, παρά μόνο να δίνεται εντολές μέσω του γραφικού περιβάλλοντος που μας δίνει το λειτουργικό σύστημα. Για αυτό το λόγο, η εταιρείες προσπαθούν να βελτιώνουν την φιλικότητα προς το χρήστη, ώστε να μπορούν όλοι να χειριστούν έναν υπολογιστή.
Όμως, πίσω από της ωραίες εικόνες που βλέπουμε και τα γραφικά, κρύβονται και άλλες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για να επεξεργαστούν και να δώσουν ένα αποτέλεσμα στον χρήστη. Συνολικά, υπάρχουν 4 επίπεδα που το καθένα λειτουργεί ξεχωριστά για την κάθε λειτουργία, μεταφέροντας στο αμέσως επόμενο επίπεδο την πληροφορία και εκείνο με την σειρά του στο επόμενο, μέχρι να φτάσει στον τέλος (αυτό μπορεί να είναι το πάνω μέρος δηλαδή ο χρήστης, η το κάτω που βρίσκεται ο υπολογιστής). Φυσικά, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το κάθε επίπεδο ξεχωριστά, αλλά εμείς θα εστιάσουμε γενικά στο θέμα και θα αναφέρουμε τα ποιο συμπαντικά. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό επίπεδο, είναι ο πυρήνας που βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος του λειτουργικό συστήματος, έτσι ώστε να αναλαμβάνει την διαχείριση του υλικού (τα εξαρτήματα του υπολογιστή).
Ο πυρήνας, ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικών σημάτων (διακοπές) για ότι συμβαίνει στον υπολογιστή μας και έτσι εκτελεί την αντίστοιχη λειτουργία. Επίσης, κάθε φορά που ανοίγουμε των υπολογιστή μας, ο πυρήνας φορτώνεται στην μνήμη Ram και παραμένει εκεί αποθηκευμένος μέχρι να κλείσουμε των υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια