ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Sony VAIO T13 στην εποχή των ultrabooks

Συνεχίζουμε με τις παρουσιάσεις ultrabook στο Enternity, αφού άλλωστε αυτή την περίοδο είναι ο,τι ποιο καυτό στο χώρο των φορητών υπολογιστών. Αυτή τη φορά, θα ασχοληθούμε με ένα μοντέλο από τη Sony, μια εταιρεία που ανά καιρούς μας έχει δώσει καταπληκτικά notebooks, κυρίως στο high end κομμάτι της αγοράς. Το παρών μοντέλο ονόματι VAIO T13 δεν ανήκει προφανώς σε αυτό το τμήμα της αγοράς, αφού με κόστος που ανέρχεται στα €999 είναι μια σχετικά προσιτή λύση που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα ελαφρύ, με καλές επιδόσεις, λεπτό και όμορφο φορητό υπολογιστή. Το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς παίρνοντας στα χέρια του το T13, είναι η εμφάνισή του.
Η Sony έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη σχεδίαση του υπολογιστή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μεταλλικού τύπου αισθητική του καθώς και γωνίες. Η πλάτη της οθόνης είναι φτιαγμένη από βουρτσισμένο αλουμίνιο με το βούρτσισμα να έχει γίνει αφήνοντας παράλληλες γραμμές κατά μήκος όλης της επιφάνειας. Το ανάγλυφο λογότυπο VAIO με την επιφάνεια που θυμίζει καθρέπτη δίνει ένα τόνο πολυτέλειας στον υπολογιστή. Το υπόλοιπο σύστημα πάντως είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ανοιχτού μεταλλικού χρώματος. Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της σχεδίασης έχει να κάνει με την οθόνη, η οποίο στη βάση της ενσωματώνει δυο πλαστικές προεξοχές με ιδιαίτερη χρησιμότητα. Ανασηκώνοντας την οθόνη, αυτές οι προεξοχές ακουμπούν στην επιφάνεια που στερεώνεται το ultrabook, σηκώνοντας έτσι το πίσω μέρος της κάτω πλευράς του υπολογιστή και δημιουργώντας μια καλύτερη γωνία στο ίδιο το πληκτρολόγιο, βοηθώντας έτσι το χρήστη. Η ανύψωση είναι της τάξης του μισού εκατοστού, αλλά είναι αρκετή ώστε το πληκτρολόγιο να πάρει μια μικρή αλλά βολική κλίση. Πηγαίνοντας τώρα στο ίδιο το πληκτρολόγιο, έχουμε να κάνουμε μια τυπικών διαστάσεων διάταξη όπου τα πλήκτρα απέχουν μεταξύ τους αξιοποιώντας chiclet σχεδίαση. Η απόδοσή του είναι ικανοποιητική, με το πληκτρολόγιο να είναι στέρεο και έτσι ο χρήστης να μπορεί να το αξιοποιήσει χωρίς να νοιώθει ότι μετακινείται κάτω από τα δάχτυλά του. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως απαιτείται μια μεγαλύτερη του συνηθισμένου δύναμη κατά την πληκτρολόγηση για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χρήση του ειδικού πλήκτρου Fn είναι απαραίτητη εφόσον θέλουμε να αυξομειώσουμε την ένταση του ήχου και τη φωτεινότητα. Πέραν των τυπικών πλήκτρων, η Sony έχει ενσωματώσει ακριβώς πάνω και δεξιά από το κυρίως πληκτρολόγιο, τρια ειδικά προγραμματιζόμενα, τα οποία ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει είτε βάση των προρυθμίσεων της Sony είτε με όποιο τρόπο αυτός θέλει.
Πάντως, θα θέλαμε να είναι φωτιζόμενο, κάτι πολύ βολικό για όσοθς χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους βράδυ. Όσον αφορά στο touchpad τώρα, αυτό είναι αρκετά μεγάλο, κυρίως όσον αφορά στο πλάτος του, αφού το ύψος είναι σχετικά περιορισμένο λόγω έλλειψης επιπλέον χώρου. Αν και δεν έχει διακριτά πλήκτρα, τόσο η αριστερή όσο και η δεξιά του πλευρά λειτουργούν αντίστοιχα σαν αριστερό και δεξί κλικ. Η απόδοση του touchpad είναι σε γενικές γραμμές καλύτερη του μέσου όρου της κατηγορίας, με καλή αντίληψη των κινήσεών μας, γρήγορη απόκριση αλλά και δυνατότητα για κάποια multi-touch gestures όπως το zoom με δυο δάχτυλα. Από πλευράς θυρών επέκτασης, το VAIO T13 ultrabook προσφέρει σχετικά ικανοποιητικό αριθμό. Καθώς δεν είναι το ποιο λεπτό ultrabook που υπάρχει, με 1,9 εκατοστά συνολικό πάχος με την οθόνη κλειστεί και 1.4 εκατοστό πάχος μόνο για το σώμα, υπάρχει χώρος για τοποθέτηση ακόμα και θύρας VGA, η οποία βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του υπολογιστή. Δίπλα της βρίσκουμε μια πλήρους μεγέθους έξοδο HDMI, καθώς επίσης card reader με δυνατότητα ανάγνωσης καρτών SD και Memory Stick Pro Duo, έξοδο για σύνδεση ακουστικών και θύρα LAN.

Δεν υπάρχουν σχόλια