ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέτωπο μεταξύ ΕΕΤΤ-παρόχων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Σε διελκυστίνδα μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, Cosmote, Vodafone και Wind εξελίσσεται το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας με μη επαρκή αδειοδότηση. Η Επιτροπή απέστειλε την περασμένη Δευτέρα στους τρεις παρόχους περί τις 800 κλήσεις σε ακρόαση συνολικά, παρότι το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει σε “γκρίζα ζώνη” με ευθύνη της πολιτείας και παρότι αναμενόταν η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που θα εντάσσει τις κεραίες που βρίσκονται σε λειτουργία υπό καθεστώς “δήλωσης λειτουργίας” (κατάλοιπο από το άνοιγμα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας), να αδειοδοτηθούν με συγκεκριμένη διαδικασία. 
 Καίτοι το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η ΕΕΤΤ απέστειλε κλήσεις για ακρόαση στις Cosmote, Vodafone, Wind προκειμένου οι τελευταίες να δώσουν εξηγήσεις , καθώς η περίοδος λειτουργίας υπό καθεστώς δήλωσης εμφανίζεται να έχει εκπνεύσει στα μέσα του 2018, έπειτα από παράταση που δόθηκε με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Πηγές της ΕΕΤΤ θέτουν ζήτημα νομιμότητας καθώς μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το ζήτημα υφίσταται νομοθετικό κενό, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να εμφανίζεται υποχρεωμένη να καλέσει σε ακρόαση τους τρεις παρόχους, αν και οι τελευταίοι έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά για τις κεραίες που εκπέμπουν υπό καθεστώς “δήλωσης λειτουργίας”. 
 Παρόλα αυτά υφίσταται κίνδυνος οι εταιρείες να κληθούν όχι μόνο να απεγκαταστήσουν τις κεραίες αυτές – κάτι που θα προκαλέσει σοβαρό ζήτημα στη λειτουργία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα – αλλά και να καταβάλουν πρόστιμα που ενδέχεται να φθάσουν και τα 40 εκατ ευρώ λόγω του μεγάλου αριθμού των κεραιών που λειτουργούν υπό τι συγκεκριμένο “γκρίζο” καθεστώς. Σημειώνεται πως από το υπουργείο ΥΨΗΠΤΕ εδώ και καιρό καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος της αδειοδότησης των κεραιών, κάτι που ωστόσο απαιτεί χρόνο. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πως έπειτα από την νέα αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω των κλήσεων που απέστειλε η ΕΕΤΤ, το ζήτημα λαμβάνει χαρακτήρα “επείγοντος” και για το λόγο αυτό εξετάζεται είτε να δοθεί και νέα παράταση στη λειτουργία των συγκεκριμένων κεραιών, είτε να παγώσει η διαδικασία έως ότου ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου ΥΨΗΠΤΕ, αν και το τελευταίο αναφέρεται πως απαιτεί ακόμη χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια