Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία μαύρης τρύπας!
Ζήσαμε να το δούμε και αυτό. Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας! Η λήψη της έγινε από το EHT (Event Horizon Telescope), το οποίο στόχευσε στον γαλαξία Messier 87 σε απόσταση περίπου 55 εκατ. ετών φωτός μακριά από τη Γη και ουσιαστικά μας δείχνει τη "σκιά" που δημιουργείται από το έντονο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας που δεν αφήνει ούτε το φως να διαφύγει. Το μέγεθος της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας είναι "μόλις" 6.5 δισ. φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου!
Για να πούμε την αλήθεια, η λήψη της φωτογραφίας έγινε με τη βοήθεια ενός δικτύου 8 τηλεσκοπίων σε όλο τον κόσμο που χρειάστηκε να συντονιστούν απόλυτα και παράλληλα να εκμεταλλευτούν την περιφορά της Γης. Στη συνέχεια, οι λήψεις αυτές συνενώθηκαν από υπερυπολογιστές στο Max Planck Institute και Haystack Observatory (MIT) που επεξεργάστηκαν μερικά petabytes δεδομένων.
Η εικόνα είναι μεν θολή, παρόλα αυτά αποδεικνύει αυτό που προέβλεψε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας που διετύπωσε πριν από μερικές δεκαετίες ο Albert Einstein. Στο μέλλον θα δούμε ακόμα πιο καθαρές φωτογραφίες χάριν στη συμμετοχή των Greenland Telescope, IRAM NOEMA Observatory και Kitt Peak Telescopes σε αυτή τη διάταξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια