ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Google και Apple όρισαν τους κανόνες του παιχνιδιού στις εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού

Στην ψηφιακή μάχη κατά της covid-19, οι κολοσσοί της τεχνολογίας ένωσαν τις δυνάμεις τους απέναντι στις κυβερνήσεις. Και, όπως γράφει το Politico, κέρδισαν.
Την ώρα που οι αρχές στην Ευρώπη κινούνταν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εφαρμογών για την ανίχνευση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Apple και η Google ουσιαστικά διαμόρφωσαν τους όρους για την ανάπτυξη των εργαλείων, που τώρα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στην ΕΕ και όχι μόνο από τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί εφάρμοσαν σκληρή στάση με πολιτικούς οι οποίοι έδειξαν σκληρή στάση με πολιτικούς που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Οι εταιρείες επίσης πλεύρισαν δυνάμεις από το μέτωπο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρακολούθησης.
Οι αξιωματούχοι ζύγισαν την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας και τον στόχο της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση δηλαδή του κοορνοϊού. Τεχνολογικές εταιρείες και οργανώσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων άφησαν στην άκρη τις παλιές διαφωνίες τους για να βρουν τρόπο να φτιάξουν εφαρμογές για την covid-19, συχνά συμπυκνώνοντας δουλειά μηνών μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι πολιτικοί έμειναν να αποφασίσουν εάν θα πορεύονταν μόνοι ή εάν θα βάδιζαν από κοινού με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley, με τις «take it or leave it» προσφορές τους.
«Δεν παίρνω θέση κατά της Apple ή της Google» δηλώνει ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής της Γαλλίας Cedric O στο Politico, αφότου άσκησε κριτική δημοσίως στις εταιρείες, που αρνούνται να συνεργαστούν με την ανεξάρτητη εφαρμογή του Παρισιού για τον κορονοϊό. «Λέω πως δεν θέλω να με περιορίζει από τις επιλογές εσωτερικής πολιτικής καμίας εταιρείας, σε θέματα δημόσιας υγείας».
Την ώρα που οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να θέσουν τον ιό υπό έλεγχο, η παράδοξη συμμαχία ορισμένων από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο με οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
«Ελπίζουμε να χαλιναγωγήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να επιβραδύνουν την εξάπλωση της covid-19» ανέφεραν οι εταιρείες όταν ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία τους, τον περασμένο μήνα. Αλλά αρνήθηκαν και οι δύο να σχολιάσουν τις σχέσεις τους με κυβερνήσεις αναφορικά με τη δημιουργία εφαρμογών για smartphone, παρότι μηχανικοί που εμπλέκονταν στο εγχείρημα εξήγησαν πως είναι θέμα των κυβερνήσεων, και όχι εταιρειών, να καθορίσουν ποια προσέγγιση θα χρησιμοποιήσουν.
Τον επόμενο μήνα, οι χώρες της ΕΕ θα παρουσιάσουν εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων για να παρακολουθήσουν τις διαδράσεις των ανθρώπων, πληροφορώντας τον πληθυσμό εάν έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό.
Τα περισσότερα από τα προγράμματα, που μπορεί να χρησιμοποιούνται και το 2021, βασίζονται στην προσέγγιση που υποστήριξαν η Google και η Apple, συχνά κόντρα στις αρχικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί.
Η ικανότητα των εταιρειών αυτών να γίνουν τα πράγματα με τον τρόπο τους, να «ορίσουν το παιχνίδι», συχνά με την υποστήριξη υπερασπιστών της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων, εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο των μεγάλων της τεχνολογίας στο πώς οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται σε παγκόσμιες κρίσεις δημόσιας υγείας.
Οι εφαρμογές που θα είναι σύντομα διαθέσιμες στηρίζονται σε διαδικασίες της Google και της Apple, αλλά υπάρχουν και αυτές που είναι ανεξάρτητες αυτών, και το μπέρδεμα θα μπερδέψει και τη στρατηγική της Ευρώπης στην προσπάθεια συντονισμένης απόκρισης μεταξύ των 27 χωρών – μελών αλλά και αλλού, αφού τα διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία δεν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
«Η δια-λειτουργικότητα αυτών των εφαρμογών είναι τυφλό σημείο» δηλώνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay Michel Beaudouin-Lafon. «από τεχνικής άποψης, θα είναι δύσκολο να τις βάλεις να ‘συνομιλούν΄».

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Τέτοιες «εντάσεις» είναι πολύ ξεκάθαρες στη Γερμανία.
Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μία οργάνωση προώθησε μία «εργαλειοθήκη», που είχε αναπτυχθεί με ακόμα 130 ειδικούς της τεχνολογίας από οκτώ ώρες, για την κατασκευή εφαρμογών που θα μπορούσαν να εντοπίζουν πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Το σχέδιο επέτρεπε την καταχώριση όλων των στοιχείων σε έναν κεντρικό σέρβερ και τη παροχή πρόσβασης σε ορισμένες από τις πληροφορίες σε επιδημιολόγους και αρμόδιους, ώστε να αναλύουν την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.
Μέσα σε λίγες ημέρες, η πρωτοβουλία είχε βρει τοίχο. Στις 10 Απριλίου, Google και Apple ανακοίνωσαν πως είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη λογισμικού που θα επέτρεπε σε εφαρμογές, που έχουν τη στήριξη των κυβερνήσεων, να εντοπίζουν πιθανές μολύνσεις ακόμα και «τρέχοντας» στο παρασκήνιο των κινητών. Η προσέγγισή τους βασιζόταν στα στοιχεία που παραμένουν, κατά κύριο λόγο, στις συσκευές τηλεφώνων. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να ανοίξουν την τεχνολογία τους σε κυβερνήσεις πιέζοντας για συγκεντρωτική αποθήκευση πληροφοριών, στρατηγική που θεωρείται ευάλωτη στην κρατική κατασκοπεία.
Γερμανοί εμπειρογνώμονες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια ανέλαβαν γρήγορα δράση και άρχισαν να συζητούν εάν θα υποστηρίξουν την Apple και την Google. Άλλοι διερωτήθηκαν εάν οι προσπάθειες των εταιρειών θα εδραίωναν την ήδη κυρίαρχη θέση τους στην αγορά smartphone. Όμως, μέχρι τα τέλη Απριλίου, μετά από παρόμοιες προειδοποιήσεις διεθνών ερευνητών από περισσότερες από 25 χώρες, έξι οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών έστειλαν ανοιχτή επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση, επικρίνοντας την αποθήκευση δεδομένων των πολιτών σε ένα μέρος και προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική κυβερνητική επιτήρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια