ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΕ ίσως μας δώσει τη δυνατότητα να αφαιρούμε όλες τις προεγκατεστημένες εφαρμογές


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να δώσει στους χρήστες των smartphones μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση των προεγκατεστημένων εφαρμογών, καθώς έχει ετοιμάσει προσχέδιο για μια νομοθεσία που θα υποχρεώσει τους κατασκευαστές να επιτρέπουν την απεγκατάσταση όλων των εφαρμογών από τις συσκευές τους (bloatware) και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τη Financial Times, το προσχέδιο για τη νέα νομοθεσία με τίτλο Digital Services Act, θα υποχρεώνει τις Apple, GoogleAmazonSamsung κλπ. να μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών με τους ανταγωνιστές τους, έτσι ώστε να μην έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση για να προωθούν τις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες. Ως προέκταση αυτού του μέτρου οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ενδεχομένως να μην έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν με bloatware τις συσκευές, ούτε φυσικά να εξαναγκάζουν τους άλλους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις δικές τους υπηρεσίες (βλ. Google), ενώ οι χρήστες θα έχουν την επιλογή να αφαιρέσουν οτιδήποτε δεν χρειάζονται από τη συσκευή τους.

Αυτή τη στιγμή το Digital Services Act δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές προκειμένου να γίνουν βιώσιμες για όλους οι αλλαγές που προτείνει. Θα ήταν περίεργο, για παράδειγμα, να αγοράζεις ένα iPhone και να μην έχει προεγκατεστημένες τις κλασικές εφαρμογές του iOS, ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να μπορείς να διαγράψεις οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς.

Η πραγματική επανάσταση, πάντως, θα είναι αν καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εφαρμογών, ειδικά αν εξαναγκάσει τα App Store και Google Play να δέχονται third-party συστήματα πληρωμών (βλ. διαμάχη Epic Games με Apple και Google) ή ακόμη και την πλήρη απαγκίστρωση από αυτά ώστε ο χρήστης να έχει την ελευθερία επιλογής των καταστημάτων εφαρμογών (ειδικά στο Android OS).

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια