Προϋπολογισμός επιδόσεων σε όλα τα υπουργεία το 2021 εν μέσω κορονοϊού
Σε όλα τα υπουργεία θα επεκταθεί το 2021 ο πιλοτικός σχεδιασμός του λεγόμενου «προϋπολογισμού επιδόσεων».
Στην πράξη ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού επιδόσεων αποτελεί τρόπο διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού, με κύριο γνώμονα την επίτευξη της βέλτιστης δημοσιονομικής επίδοσης.
Ο πιλοτικός σχεδιασμός του προϋπολογισμού επιδόσεων επεκτάθηκε το τρέχον έτος, ήτοι στα έξι πιλοτικά υπουργεία του 2019 προστέθηκαν το 2020 επτά ακόμη.
Πρόκειται για τα υπουργεία: Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πέραν της νέας ταξινόμησης των δαπανών τους, τα πιλοτικά υπουργεία καλούνται σταδιακά να ενσωματώνουν και να παρακολουθούν στο πλαίσιο του «Ετήσιου Σχεδίου των Προγραμμάτων» τους:
- Το σύνολο των πόρων που διατίθενται ανά πρόγραμμα από ίδια έσοδα φορέων γενικής κυβέρνησης εποπτείας τους κατά το μέρος που αυτοί δραστηριοποιούνται για τους σκοπούς του προγράμματος,
- Το σύνολο των ανθρώπινων πόρων που διατίθενται σε κάθε πρόγραμμα, τόσο από το ίδιο το υπουργείο, όσο και από εποπτευόμενους φορείς.
- Περιγραφή της στρατηγικής και της στοχοθεσίας του προγράμματος, καθώς και δείκτες για την παρακολούθηση της επίτευξης κύριων στόχων αυτού.
Ουσιαστικά, με την καταγραφή και την ποσοτικοποίηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της στοχευμένης δημόσιας οικονομικής πολιτικής.
Με την εφαρμογή του προϋπολογισμού επιδόσεων και την τομεακή καταγραφή των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι δυνατή η εξαίρεση αυτών των δαπανών από το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η επιπλέον αύξηση της ενωσιακής χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια