ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έφηβος δημιουργεί εφαρμογή για τον εντοπισμό ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά με τη βοήθεια της Τ.Ν.

 


    Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τις εικόνες των νυχιών και προτείνει διατροφικές αλλαγές

Ο μαθητής λυκείου Rian Tiwariha ανέπτυξε μια εφαρμογή για κινητά που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τις εγκύους να εντοπίσουν τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά σαρώνοντας τα νύχια τους. Η εφαρμογή του Tiwari χρησιμοποιεί δεδομένα από τις σαρώσεις για να ενεργοποιήσει συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής, με στόχο τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αναιμίας από έναν χρήστη.

Τα άτομα με αναιμία έχουν χαμηλά επίπεδα υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων που απαιτούνται για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Πάνω από το 50% των εγκύων γίνονται αναιμικές, σύμφωνα με έρευνες, αντιμετωπίζοντας κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης για το μωρό και επιλόχειας κατάθλιψης. Η πρόληψη της αναιμίας μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο όπως τα φασόλια, το κόκκινο κρέας και τα αποξηραμένα φρούτα.

Το 2020, ως δευτεροετής φοιτητής στο Λύκειο South Brunswick στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Tiwari έκανε μαθήματα εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και βαριόταν. Ο πατέρας του του πρότεινε να σκεφτεί το ikigai, μια ιαπωνική έννοια που αναφέρεται σε κάτι που δίνει στον άνθρωπο την αίσθηση του σκοπού. Ο Tiwari αποφάσισε ότι σκοπός του ήταν να βοηθήσει άλλους μέσω της τεχνολογίας.

Άρχισε να ερευνά πολλές χρόνιες παθήσεις και εξέτασε την αναιμία. Διαπίστωσε ότι υπήρχαν ήδη εφαρμογές για την παρακολούθηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Αλλά έμαθε επίσης ότι η εμφάνιση ενός νυχιού μπορεί να δώσει στοιχεία για την υγεία ενός ατόμου. Ο αποχρωματισμός, οι κυματισμοί, τα χτυπήματα και άλλες αλλαγές σε ένα νύχι μπορεί να είναι σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών ή ασθένειας. Οι λευκές κηλίδες, για παράδειγμα, μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Εύθραυστα νύχια που σκάνε υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος.

Ο Tiwari δημιούργησε μια εφαρμογή που αναλύει τις σαρώσεις των νυχιών για σημάδια ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β12ασβέστιοψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εάν υπάρχουν αυτά τα σημάδια, η εφαρμογή συνιστά αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, αποτρέποντας πιθανώς την ανάπτυξη αναιμίας.

Παρουσίασε την εφαρμογή του στο περσινό Διεθνές Συνέδριο IEEE για την "Ευφυή Πραγματικότητα" (Intelligent Reality) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ιστού της Amazon. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η AWS βοηθά τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης.

«Το να παρουσιάζω τη δουλειά μου μπροστά σε αξιοσέβαστους και καταξιωμένους μηχανικούς αισθάνθηκα εξωπραγματικά», δήλωσε. «Ένιωσα χαρούμενος για την ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου και να μάθω από τους άλλους παρουσιαστές».

Το 2020 ο Tiwari και δύο από τους συμμαθητές του υπέβαλαν μια πρόταση και ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το προϊόν τους στο Conrad Challenge, έναν διαγωνισμό για μαθητές που αναπτύσσουν τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Επιλέχθηκαν ως φιναλίστ, παρουσίασαν την ιδέα τους εικονικά στο Conrad Challenge Innovation Summit στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον. Αν και δεν κέρδισαν, ο Tiwari προχώρησε στην ανάπτυξη της εφαρμογής.

Χρειαζόταν βοήθεια, ωστόσο. Βρήκε τον Viswanatha Allugunti, έναν αρχιτέκτονα λύσεων στην Arohak—μια εταιρεία λογισμικού στο Monmouth Junction, N.J.—στο LinkedIn και επικοινώνησε μαζί του. Ο Tiwari λέει ότι ένιωθε ότι η εμπειρία του Allugunti στη μηχανική μάθηση και την επιχειρηματική ανάπτυξη θα ήταν επωφελής.

«Το να έχω τον Dr. Allugunti ως μέντορα με βοήθησε πραγματικά να ωθήσω τον εαυτό μου και αυτό το έργο στο επόμενο επίπεδο», λέει ο Tiwari. «Μου δίδαξε περισσότερα για την κωδικοποίηση, πώς να υποβάλλω αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και πώς να διεξάγω πιο αποτελεσματικά την έρευνα».

Ο Allugunti τον βοήθησε επίσης να περιορίσει τους χρήστες-στόχους του από οποιονδήποτε με αναιμία έως έγκυες, εστιάζοντας σε μια ομάδα με ιδιαίτερη ανάγκη για την τεχνολογία. Επίσης, υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για την εφεύρεσή του το 2021, ενώ πέρυσι του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και στη Γερμανία.


 Πηγή
Φωτογραφία: RIAN TIWARI

Δεν υπάρχουν σχόλια