Ο πόλεμος των μικροτσίπ: Οι νέες συμμαχίες και το «μπλόκο» στην Κίνα
Στο «άρμα» των ΗΠΑ προσδένονται Ιαπωνία και Ολλανδία, σε έναν νέο, τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα για τα ηλεκτρονικά τσιπ.
Αξιωματούχος της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ολλανδίας, για την επιβολή νέων περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας για την κατασκευή μικροτσίπ προς την Κίνα.
«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη συμφωνία στην παρούσα φάση», σχολίασε ο Ντον Γκρέιβς, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, στο περιθώριο εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον. «Αλλά σίγουρα μπορείτε να μιλήσετε με τους φίλους μας στην Ιαπωνία και την Ολλανδία», πρόσθεσε με νόημα.
Την Παρασκευή, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η επίμαχη συμφωνία είχε οριστικοποιηθεί. Δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης επιβεβαίωσαν αργότερα την είδηση και στο πρακτορείο Reuters.
Οι ΗΠΑ έπρεπε να πείσουν Ολλανδούς και Ιάπωνες
Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν πολλούς περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογικών εργαλείων κατασκευής μικροτσίπ προς την Κίνα, θέλοντας να ανακόψουν τη διεύρυνση της κινεζικής βιομηχανίας τσιπ, που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Πεκίνο να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.
Για να είναι αποτελεσματικοί οι περιορισμοί, η Ουάσιγκτον έπρεπε να πείσει την Ολλανδία και την Ιαπωνία, όπου εδρεύουν μεγάλες εταιρείες κατασκευής τσιπ, όπως η ASML και η Tokyo Electron αντίστοιχα.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι θα συνεχίσει να συντονίζει τους ελέγχους των εξαγωγών με τους ξένους συμμάχους, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα «προτεραιότητα» και αναγνωρίζοντας ότι η συντονισμένη αντίδραση είναι «πιο αποτελεσματική» από κάθε από μονομερή κίνηση.
Αξιωματούχοι από την Ολλανδία και την Ιαπωνία ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ερωτηθείς, την Παρασκευή, αν συζητήθηκε συμφωνία για τους ημιαγωγούς, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το επιβεβαίωσε, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας έχει μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών που επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές. Η Ουάσιγκτον φοβάται πως το Πεκίνο επιδίδεται, μεταξύ άλλων, σε τεχνολογική κατασκοπεία, υποκλέπτοντας εμπορικά μυστικά από αμερικανικούς κολοσσούς διαφόρων κλάδων.
Το Πεκίνο έχει διαθέσει κονδύλια για να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία, αλλά τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ, γνωστά ως fabs, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενο εξοπλισμό.
Οι μεγάλοι «παίκτες» της Κίνας
Η εταιρεία SMIC, έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Κίνας, κατασκευάζει τσιπ που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε συσκευές IoT (internet-of-things) και ορισμένα κινητά τηλέφωνα. Οι ΗΠΑ έβαλαν τη SMIC σε «μαύρη λίστα» – απαγορεύοντας ουσιαστικά στην ολλανδική εταιρεία ASML να παρέχει μηχανήματα που χρειάζεται η SMIC.
Η YMTC είναι η μοναδική εταιρεία της Κίνας στην αγορά μνήμης flash, τύπου Nand. Πρόκειται για έναν άκρως ανταγωνιστικό τομέα στον οποίο κυριαρχούν μόνο μερικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
Η YMTC σχεδιάζει και κατασκευάζει τσιπ και έχει επίσης μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Το 2022, η YMTC παρουσίασε ένα τσιπ με 232 στρώματα κυψελών μνήμης, εξέλιξη που την έφερε πιο κοντά σε ανταγωνιστές όπως η νοτιοκορεατική Samsung. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές εξοπλισμού είναι πιθανό να ανακόψουν τις προσπάθειες της.
Η CXMT είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία της Κίνας που σχεδιάζει και κατασκευάζει τσιπ δυναμικής μνήμης RAM (Dram). Όπως και στην περίπτωση της κατασκευής μνήμης Nand, είναι ένας τομέας που κυριαρχείται εδώ και καιρό από ελάχιστες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.
Πηγή Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια