ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Restart στην ερευνητική δραστηριότητα του ΙΦΕΤ – Καινοτομία μέσω ΣΔΙΤ

 


Την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θέτοντας τη βάση για ενδυνάμωση της συνεργασίας του με την ερευνητική κοινότητα και τη φαρμακοβιομηχανία και ανοίγοντας ένα κανάλι παραγωγής καινοτομίας στη χώρα.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ένας σύνθετης αποστολής οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων ασθενών. Συνεπώς, η στρατηγική επιλογή του ΙΦΕΤ να αναπτύξει τον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, προωθώντας παράλληλα την σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας, αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων του συνόλου των κοινωνικών φορέων στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι 3 βασικοί πυλώνες

Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα:

  1. Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.
  2. Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως πχ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).
  3. Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στην φαρμακευτική αγορά.

Συνεργασία με το ΙΤΕ για τις νευροεκφυλιστικές νόσους

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται μια νέα δράση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).
Ειδικότερα, δρομολογείται μια κοινή δράση για την μελέτη της νευροφλεγμονής μέσω μονάδων προσομοίωσης του Ανθρωπίνου εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτζχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, πάντα προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Οι ανακοινώσεις του ΙΦΕΤ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στον πολυχώρο INNOVATHENS της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Θεοχάρης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΦ κ. Κωλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΦ κ. Σκυλακάκης, καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και της αγοράς του φαρμάκου.

Θάνος Πλεύρης: Απόλυτη στήριξη από το υπουργείο Υγείας

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το ΙΦΕΤ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ΙΦΕΤ. Διότι αυτή η αντίληψη που υπάρχει, ότι έχουμε να κάνουμε απλά με μία κρατική φαρμακαποθήκη, όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι απουσιάζει η ψυχή. Μπορεί το ΙΦΕΤ σε ένα κομμάτι να σχετίζεται με την αναζήτηση φαρμάκων, αλλά δεν έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο. Βασικό στόχο έχει την φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι από πλευράς του Υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να τρέχουν όσο γίνεται περισσότερες έρευνες, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτές και δήλωσε την απόλυτη στήριξή του στις ερευνητικές δράσεις του Ινστιτούτου.

«Πρέπει να καταλάβουμε τη δυναμική του συγκεκριμένου Ινστιτούτου. Και το προσβάλλουμε όταν λέμε ότι πρόκειται για μία κρατική φαρμακαποθήκη. Εσχάτως, και με αφορμή κάποια έγγραφα που διακινήθηκαν στο ΙΦΕΤ, τείνω να καταλήξω πως και άτομα που έχουν θέση ευθύνης δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το ΙΦΕΤ. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να είμαι ξεκάθαρος, θα υπάρξει απόλυτη στήριξη, ώστε να αναβαθμιστεί ο ερευνητικός του ρόλος και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, ανέφερε «Η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την ΕΡΕΥΝΑ στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που η συστηματική και στοχευμένη επένδυση σε πρωτοποριακές συνεργασίες και υπηρεσίες, στηριγμένη σε σύγχρονες βάσεις, εισάγει δυναμικά το Ινστιτούτο στο ερευνητικό πεδίο. Δεσμευόμαστε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας θα προωθείται στα ερευνητικά μας προγράμματα, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των ασθενών».

Η εταιρεία ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε., ιδρύθηκε το 1991, μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Σήμερα είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια