ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΕ εγκρίνει χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ για το πρώτο εργοστάσιο της TSMC στην Ευρώπη

 


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία για τη στήριξη του πρώτου εργοστασίου παραγωγής τσιπ της TSMC στη Δρέσδη.

Πρόκειται για μια κίνηση-ορόσημο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Το νέο εργοστάσιο, με την επωνυμία European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ του ταϊβανέζικου κολοσσού TSMC και τριών ευρωπαϊκών εταιρειών: της ολλανδικής NXP και των γερμανικών Bosch και Infineon. Η TSMC θα κατέχει το 70% του εργοστασίου, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν από 10% η καθεμία.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τα Τσιπ (EU Chips Act), μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας που στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της ΕΕ στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20% μέχρι το 2030. Το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο αυτού του νόμου, καλύπτοντας περίπου το μισό της συνολικής επένδυσης που απαιτείται για το εργοστάσιο.

Το ESMC θα παράγει τσιπ υψηλής απόδοσης, βασισμένα σε πλακίδια πυριτίου 300mm με μεγέθη κόμβων 28/22nm και 16/12nm. Θα χρησιμοποιεί τεχνολογία τρανζίστορ φαινομένου πεδίου (FinFET), η οποία βελτιώνει την απόδοση και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Με πλήρη λειτουργική ικανότητα που αναμένεται να επιτευχθεί έως το 2029, το εργοστάσιο θα παράγει 480.000 silicon wafers ετησίως, τα οποία θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε εφαρμογές για την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία.

Ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό του ESMC είναι ότι θα λειτουργεί ως "ανοιχτό εργοστάσιο". Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πελάτης, πέραν των τεσσάρων μετόχων, θα μπορεί να παραγγείλει συγκεκριμένα τσιπ. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, τόνισε ότι αυτό θα διασφαλίσει την ευρεία πρόσβαση σε ενεργειακά αποδοτικά τσιπ, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων, περιορίζοντας παράλληλα πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Η προσέλκυση παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών αποτελεί κρίσιμο μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών. Εκτός από την TSMC, η Intel έχει επίσης δεσμευτεί να κατασκευάσει ένα μεγα-εργοστάσιο αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία για την παραγωγή προηγμένων τσιπ. Ωστόσο, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν είναι εγγυημένη, δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας, και όχι μόνο.

Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες, η επίτευξη των στόχων της ΕΕ παραμένει αβέβαιη. Ο έντονος παγκόσμιος ανταγωνισμός και το ασταθές γεωπολιτικό τοπίο δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις. Η ικανότητα της Ευρώπης να προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα των ημιαγωγών θα είναι καθοριστική για την επίτευξη του στόχου του 20% της παγκόσμιας παραγωγής μέχρι το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια