ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αύξηση στις τιμές του περιεχομένου φέρουν οι νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις



Οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό καθεστώς της Ευρώπης θα αυξήσουν σημαντικά τις τιμές των εφαρμογών, των ηλεκτρονικών βιβλίων και των MP3s κατά 6.5% περίπου. Οι νέες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των τιμών του περιεχομένου θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη ημέρα του νέου έτους και κλείνουν έναν κενό, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε εταιρείες να χρεώνουν μικρότερο ΦΠΑ στα ψηφιακά αγαθά.
Αν και οι αλλαγές αυτές σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους καταναλωτές, αυτοί που προωθούν τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζουν ότι θα μειώσουν τις διαφορές μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν μια πιο δίκαιη αγορά. Ωστόσο από τις αλλαγές, τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι μικρές εταιρείες. Η ισχύουσα νομοθεσία, επέτρεπε σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, ηMicrosoft, η Apple και η Google, να δημιουργούν μικρά γραφεία σε χώρες με μικρά ποσοστά ΦΠΑ και να φορολογούν όλες τις αγορές στην Ευρώπη, βάσει του ποσοστού του φόρου της συγκεκριμένης χώρας. Για παράδειγμα το Λουξεμβούργο επιβάλλει φόρο στα ηλεκτρονικά βιβλία μόλις 3%.

Συγκεκριμένα, από τις αλλαγές επηρεάζονται τα Google Play, iTunes και όλα τα διαδικτυακά ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon, αλλά θα αποτελεί προσωπική επιλογή των developers, των δισκογραφικών και κινηματογραφικών εταιρειών το τι θα πράξουν με τις τιμές. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα άλμπουμ που αυτή τη στιγμή κοστίζει £11.99 ($18.65) βάσει του ποσοστού φόρου του Λουξεμβούργου. Αυτό το ίδιο άλμπουμ θα φθάνει να πωλείται ως και £13.78 ($21.44) βάσει της φορολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο η Μάλτα, η Κύπρος και η Γερμανία παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα ποσοστά φορολογίας με 18% η πρώτη και 19% οι δύο τελευταίες. Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες χρεώνουν περίπου 22-23%, ενώ στην Ουγγαρία αυτή τη στιγμή το ποσοστό φθάνει το 27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια