ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα έρευνα λέει ότι θα μπορούσε να υπάρχει εξωγήινη ζωή

 
Το πιθανότερο είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο αχανές σύμπαν αλλά οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με ένα εξωγήινο πολιτισμό δεν είναι πολλές.
Η αστροβιολόγος Amri Wandel επιδιώκει την επέκταση της εξίσωσης Drake (περιλαμβάνει μεταβλητές που οι επιστήμονες που ψάχνουν για εξωγήινη ζωή λαμβάνουν υπόψη τους) συμπεριλαμβάνοντας τα πρόσφατα δεδομένα που προέκυψαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

Σύμφωνα με την έρευνα της Wandel (μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή pdf), υπάρχουν πιθανώς δισεκατομμύρια πλανήτες που μπορούν να διατηρήσουν ζωή στον γαλαξία μας (λέγεται ότι οι πλανήτες που μοιάζουν με την Γη είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια) αλλά οι πλανήτες που θα μπορούσαν να διατηρήσουν ζωή και οι πλανήτες που φιλοξενούν ζωή είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που συνυπολογίζει στην έρευνα της η Wandel –με βάση τα πιο αισιόδοξα και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια- θα μπορούσε να υπάρχει ζωή σε έναν πλανήτη 10 έως 100 έτη φωτός μακριά από εμάς. Αν μιλάμε για προηγμένη ζωή ικανή να μεταδίδει την ύπαρξή της στο διάστημα, τότε η Wandel εκτιμά -αισιόδοξα- ότι ο πλησιέστερος πολιτισμός θα μπορούσε να είναι χιλιάδες έτη φωτός μακριά.

Βεβαίως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην έρευνα γίνεται η υπόθεση ότι οι εξωγήινοι έχουν παρόμοιες φυσικές απαιτήσεις με τους ανθρώπους σε ότι αφορά στην επιβίωση. Αν η ζωή δεν περιορίζεται σε αυτή που υπάρχει στην "κατοικήσιμη ζώνη" (ιδανικές συνθήκες, συγκεκριμένα όρια στην απόσταση που πρέπει να βρίσκεται ο πλανήτης σε τροχιά γύρω από το άστρο), τότε βεβαίως ο αριθμός των πλανητών που συντηρούν ζωή αυξάνεται κατά πολύ.

H εξίσωση Drake που υπολογίζει τους πλανήτες με ζωή είναι: N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L
Όπου:
  • R* = Ρυθμός δημιουργίας αστέρων
  • fp = Ποσοστό των αστέρων που χαρακτηρίζεται από πλανητικά συστήματα
  • ne = Ποσοστό των παραπάνω αστέρων που έχουν πλανήτες όμοιους της Γης
  • fl = Ποσοστό των πλανητών στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ζωή
  • fi = Ποσοστό των πλανητών που έχουν νοήμονα ζωή
  • fc = Ποσοστό των πλανητών των οποίων οι πολιτισμοί έχουν αναπτύξει τεχνολογία για διαστρικές επικοινωνίες
  • L = Μέσος χρόνος ζωής ενός προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού από τη στιγμή που βρίσκεται σε θέση να επικοινωνήσει με άλλους πολιτισμούς, μέχρι την αυτοκαταστροφή το

Δεν υπάρχουν σχόλια