ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά των smartphones. Κάτω η Samsung, πάνω η Xiaomi




Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Gartner για την αγορά των smartphones, είχαμε σημαντικές αλλαγές στο τρίτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Η Samsung παραμένει πρώτη και με διαφορά, βλέποντας όμως το ποσοστό της στην αγορά να μειώνεται σημαντικά. Από την άλλη η Xiaomi κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε.
Αναλυτικότερα, η Samsung κατάφερε να διακινήσει 73,2 εκατομμύρια συσκευές με το μερίδιο αγοράς της να διαμορφώνεται στο 24,4%. Ένα χρόνο πριν είχε το 32,1% της αγοράς διακινώντας πάνω από 80 εκατομμύρια συσκευές. Στην δεύτερη θέση έχουμε την Apple η οποία αύξησε το ποσοστό της πηγαίνοντας από το 12,1% στο 12,7%. Και αν και αυτό ποσοστιαία δεν μοιάζει ιδιαίτερα σπουδαίο, ρίχνοντας μια ματιά στον αριθμό των συσκευών που διακίνησε φέτος σε σχέση με πέρσι η Apple, η αύξηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καταφέροντας να διακινήσει άνω των 38 εκατομμυρίων συσκευών, όταν πέρσι είχε διακινήσει λίγο πάνω από 30 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στην σημαντική άνοδο των πωλήσεων smartphones, τα οποία ανήλθαν στα 300 εκατομμύρια συσκευές, έναντι 250 εκατομμυρίων ένα χρόνο πριν.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Huawei και στην τέταρτη η Xiaomi. Οι δύο εταιρίες, που ξεπέρασαν την Lenovo, είδαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους και αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών τους στην αγορά. Ειδικότερα η Xiaomi πραγματικά εκτοξεύτηκε. Το ποσοστό της πήγε από το 1,5% στο 5,2% ενώ διακίνησε πάνω από 15 εκατομμύρια συσκευές όταν πέρσι είχε διακινήσει περίπου 3,6 εκατομμύρια.

Την πεντάδα κλείνει η Lenovo με 5% μερίδιο αγοράς, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρσι, έχοντας όμως και αυτή αύξηση στον αριθμό συσκευών που διακίνησε χάρη στην αύξηση του αριθμού των συσκευών που διακινήθηκαν. Το υπόλοιπο 47,5% της αγοράς, αντιστοιχεί στους υπόλοιπους κατασκευαστές smartphones, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι LG, Nokia/Microsoft και Sony .

gartner smartphone market 2014

Η Gartner θεωρεί ότι θα διακινηθούν 1,2 δισεκατομμύρια smartphones την επόμενη χρονιά, με παράλληλη πτώση των απλών συσκευών, των οποίων οι πωλήσεις μειώνονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή τρία στα τέσσερα τηλέφωνα που πωλούνται ανήκουν στην κατηγορία των smartphones και σε τρία χρόνια από τώρα, μόλις ένα στα δέκα που θα πωλείται δεν θα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η Gartner επίσης περιμένει αύξηση των πωλήσεων της Apple, αλλά και των μεριδίων αγοράς που κατέχουν διάφοροι Κινέζοι κατασκευαστές οι οποίοι αναμένεται να επεκταθούν και εκτός της Κινεζικής αγοράς.

Στην ίδια αναφορά της Gartner, υπάρχουν πληροφορίες και για τα μερίδια αγορά των λειτουργικών συστημάτων, με το Android και το iOS να έχουν μια μικρή άνοδο, εις βάρος των Windows και του Blackberry. Το Blackberry ειδικότερα υποχωρεί από το 1,8% στο 0,8%, κάτω δηλαδή και από το 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια