ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

E3: Τι να περιμένουμε από τη φετινή “γιορτή” του gaming

Οι μέρες μέχρι την έναρξη της E3, της μεγαλύτερης έκθεσης παγκοσμίως για το gaming, έπεσαν σε μονοψήφιο αριθμό.
Σε εννιά μέρες (επτά, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πρώτα “παράπλευρα” events ξεκινούν την επόμενη Κυριακή) θα ξεκινήσει η E3 2015, η έκθεση για την οποία “παραδοσιακά” κάθε χρόνο οι εταιρείες του χώρου κρατούν τις ανακοινώσεις τους. Η καρδιά του παγκόσμιου gaming θα χτυπά για σχεδόν μία εβδομάδα στο Λος Άντζελες καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι “κολοσσοί” της αγοράς θα προσπαθήσουν για ακόμα μια φορά να κερδίσουν τις εντυπώσεις με τους νέους τους τίτλους και υπηρεσίες και μπορεί νέες κονσόλες να μην περιλαμβάνονται στην ατζέντα (πώς θα μπορούσαν άλλωστε…), ωστόσο τα παιχνίδια που αναμένουμε να δούμε αρκούν και με το παραπάνω για να μας γεμίσουν προσδοκίες.

Με το Xbox One και το PS4 να έχουν “ενηλικιωθεί” πλέον και τους προκατόχους τους να έχουν περάσει στο παρασκήνιο, οι τίτλοι που μας “σερβίρουν” οι εταιρείες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ποιοτικά στάνταρ –με τις εξαιρέσεις να υπάρχουν πάντα φυσικά. Ως εκ τούτου η φετινή E3 αναμένεται να είναι μακράν η εντυπωσιακότερη από πλευράς περιεχομένου: το “wow factor” θα χτυπήσει κόκκινο και εδώ που τα λέμε, πώς να μην το κάνει όταν θρυλικά franchises επιστρέφουν στο προσκήνιο; Τι θα πρέπει να περιμένουμε όμως από την E3 του 2015; Ποιες εταιρείες θα κλέψουν την παράσταση και ποιες θα περάσουν απλώς απαρατήρητες; Ποιες φήμες θα επαληθευτούν και ποιες άλλες θα καταρρεύσουν απογοητεύοντας το πάντα ενθουσιώδες κοινό της βιομηχανίας του gaming; Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά…

Δημοσιευμένη Εικόνα
Λίγο πριν το πρωινό "ντου". Όσο πιο γρήγορα καταφέρει και μπει κανείς, τόσο περισσότερα θα δει και, κυρίως, θα παίξει, χωρίς να περιμένει τους προηγούμενους...

First things first: Το Insomnia θα είναι εκεί

Το Insomnia θα βρεθεί στη φετινή E3! Θα βολτάρει στις λεωφόρους της “Πόλης των Αγγέλων”, θα τριγυρίσει στους διαδρόμους του αχανούς Convention Center της, θα μιλήσει με κόσμο και βέβαια θα παίξει κάθε ΑΑΑ τίτλο που θα βρίσκεται στην έκθεση, έτσι ώστε να σας μεταφέρει μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα με εντυπώσεις, σκέψεις, προβληματισμούς, ανταποκρίσεις και μπόλικο υλικό, κατ’ ευθείαν από Λος Άντζελες μεριά! Εσείς απλά μείνετε συντονισμένοι και εμείς θα φροντίσουμε να αξίζει τον κόπο.

Hardware & νέες κονσόλες: not this time…

Νέες κονσόλες δεν περιμένουμε. Τελεία και παύλα. Xbox One και PS4 μόλις τώρα αρχίζουν να πατούν σταθερά στα πόδια τους, την ώρα που 2DS/3DS και PS Vita συνεχίζουν ως έχουν στα φορητά. Η Nintendo έχοντας πάρει απόφαση ότι το Wii U δεν σώζεται, έχει επικεντρωθεί στα Amiibo(μετά το Wii, είναι άλλωστε το πρώτο πρότζεκτ που φέρνει ζεστό χρήμα στα ταμεία της) και οι φήμες λένε πως ίσως να είναι σε θέση να μιλήσει για το νέο της σύστημα το 2016. Από εκεί και πέρα, η Sony είναι έτοιμη να μας παρουσιάσει ένα PS4 ακριβώς όπως το ξέρουμε, απλά με μεγαλύτερη χωρητικότητα και συγκεκριμένα 1 TB αντί για 500 GB, μια κίνηση απόλυτα λογική δεδομένου του ότι η Microsoft έκανε το ίδιο με το Xbox One μήνες πριν (έστω και υπό ειδικές συνθήκες). Στην εποχή της ψηφιακής διανομής που οι ίδιες οι εταιρείες ενθαρρύνουν το κοινό τους να κατεβάζει τα παιχνίδια του από τα δίκτυά τους (βλ. PSN, Xbox LIVE), μοιραία θα ερχόταν η ώρα που ακόμα και τα 500 GB δεν θα επαρκούσαν.

Με το motion gaming να μας έχει αφήσει χρόνους, οι εταιρείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην εικονική πραγματικότητα, το λεγόμενο virtual reality ή πιο απλά VR. Έχοντας κατά νου πως τοMorpheus της Sony θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο μισό του 2016, όπως είχε αναφέρει προ μηνών ο ίδιος ο Σουχέι Γιοσίντα, αφεντικό της Sony Worldwide Studios, η φετινή E3 μοιάζει μια καλή ευκαιρία για τους Ιάπωνες για να δείξουν σε όλο τον πλανήτη αυτό πάνω στο οποίο δούλευαν τόσα χρόνια. Από κοντά και η Oculus, ιδιοκτησίας Facebook πλέον, η οποία θα φέρει στο Λος Άντζελες τοRift, όχι όμως και η Samsung με το δικό της σύστημα. Η λογική λέει πάντως πως οι first-party εταιρείες θα ασχοληθούν και με άλλες υπηρεσίες, ως επί το πλείστον ψυχαγωγικές, αν και δεν αναμένεται να δώσουν εκεί τη βαρύτητα που έδιναν προηγούμενα χρόνια.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Από τα πλέον σουρεάλ εκθέσεων όπως η Ε3, ένας διάδρομος να χωρίζει τα booth εταιρειών που πασχίζουν να κλέψουν η μία τις εντυπώσεις από την άλλη. 

Παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια

Στη φετινή E3 θα κυριαρχήσουν τα παιχνίδια. Η Microsoft έρχεται φορτσάτη με το Forza 6, το Halo 5: Guardians, το Fable Legends και ένα ολοκαίνουριο Gears of War. Από τις υπόλοιπες αποκλειστικότητές της, ξεχωρίζει σίγουρα το Rise of the Tomb Raider το οποίο μένει να μάθουμε αν θα είναι προνόμιο των κατόχων Xbox One για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Θεωρητικά η Microsoft θα μπορούσε να συνεχίσει να επενδύει σε τέτοιου είδους συμφωνίες, μιας που ουσιαστικά της χαρίζουν αποκλειστικές κυκλοφορίες με έτοιμες IP που ο κόσμος γνωρίζει, οπότε μην αποκλείετε το ενδεχόμενο το Tomb Raider να είναι απλά το πρώτο σε μια σειρά τέτοιων τίτλων.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι ακριβώς θα δείξει η Sony; Το μόνο της δυνατό παιχνίδι είναι το Uncharted 4: A Thief’s End και πέραν αυτού, η απόλυτη… ξηρασία. Πιθανολογούμε πως θα βασιστεί αρκετά σε third-party κυκλοφορίες αν και η ησυχία που επικρατεί κάνει ακόμα πιο πιθανή την έκπληξη της ανακοίνωσης κάποιου νέου τίτλου. Με το Driveclub π.χ. να έχει απογοητεύσει σε κάθε επίπεδο, ποιος μπορεί να αποκλείσει τα αποκαλυπτήρια ενός Gran Turismo;

Αδιάφοροι δείχνουν στην πλειοψηφία τους οι τίτλοι της Nintendo, με μοναδικές εξαιρέσεις ίσως τα Mario Maker και Star Fox του Wii U. Τα υπόλοιπα παιχνίδια απευθύνονται σε niche κοινά, ωστόσο το βασικό πρόβλημα για τη Ninty είναι η παντελής έλλειψη υποστήριξης από τρίτες εταιρείες –για την οποία ευθύνεται η ίδια αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Τα καλά νέα βέβαια για την ιαπωνική εταιρεία δεν είναι άλλα από τα Amiibo τα οποία “εξαφανίζονται” παγκοσμίως, οπότε τι πιο λογικό για τη Nintendo από το να επικεντρωθεί σε αυτά; Η απουσία του προέδρου της, Σατόρου Ιγουάτα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την E3, πάντως, γεννά ερωτηματικά.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Ιούνιος 2015 και μήπως επιτέλους έχει έρθει η ώρα του VR; Sony και Oculus θα μας απαντήσουν σε λίγες μέρες...

Από τις third-party εταιρείες, να ‘μαστε καλά, περιμένουμε πολλά και διάφορα. Η Ubisoft θα φέρει στην έκθεση κάτι από Λονδίνο με το Assassin’s Creed Syndicate, το The Division που αναβλήθηκε για το 2016 και το Rainbow Six: Siege μεταξύ άλλων. H Warner θα μας επιτρέψει να ρίξουμε μια τελευταία ματιά στο Batman: Arkham Knight και το LEGO Jurassic World ενώ παρόν θα είναι και τοMad Max. Η Konami θα παρουσιάσει το Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain ενώ από το “ρόστερ” της 2K ξεχωρίζουν Battleborn και XCOM 2 –σύμφωνοι, και το NBA 2K15. Όσο για την Activision, θα είναι η πρώτη χρονιά που το Call of Duty και εν προκειμένω το Black Ops 3 θα έχει δυνατό ανταγωνισμό: το Destiny έχοντας πλέον το δικό του, πολυπληθές κοινό, θα τραβήξει επάνω του τα βλέμματα χάρη στο νέο του expansion και… ό,τι ήθελε προκύψει. Παραμένοντας στην Activision, με ενδιαφέρον παρακολουθούμε το Overwatch της Blizzard και την επιστροφή του Guitar Hero με το Guitar Hero Live καθώς επίσης και την επέλαση των Skylanders –τι θα κάνει η Disney με το Infinity 3.0;

Στα πιο ενδιαφέροντα, η φαντασία μας καλπάζει ως προς το μυστικό πρότζεκτ της Square Enix η οποία θα έχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα line ups με Just Cause 3, Kingdom Hearts 3 και Deus Ex: Mankind Divided –για το Tomb Raider ούτε λόγος, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε πως ο τίτλος έχει περάσει ολοκληρωτικά στο Xbox. Στην ίδια κατηγορία από πλευράς ενδιαφέροντος και η Bethesda με το DOOM και το Fallout 4, την ύπαρξη του οποίου μας αποκάλυψε μέσα στην εβδομάδα. Παρένθεση κάπου εδώ με το Dark Souls III. Για να μην ξεχνιόμαστε. Η εταιρεία με μακράν τον πιο ενδιαφέροντα συνδυασμό τίτλων στην E3 βέβαια είναι κατά γενική ομολογία η EA: Mass Effect 4Mirror’s Edge 2FIFA 16, δύο νέα Star Wars συν το νέο Need for Speedτο τρέιλερ του οποίου μας άφησε με ανοιχτό το στόμα. Όχι κι άσχημα, έτσι;

Τι ΔΕΝ θα δούμε

Επειδή κλασσικά σε τέτοιες περιόδους δεν θέλει και πολύ μία φαντασίωση να μετεξελιχθεί σε φήμη, πάμε να δούμε διάφορα “τραβηγμένα” που ναι μεν ακούγονται για τη φετινή E3, πλην όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πραγματοποιηθούν. Η Ubisoft δεν έχει καμία πρόθεση να υλοποιήσει ακόμα το Beyond Good & Evil 2 αφήνοντας τον Μισέλ Ανσέλ με την όρεξη. Εννοείται πως το Silent Hills δεν έχει καν λόγο παρουσίας στην E3 (τουλάχιστον όχι στη φετινή…) ενώ και η Rockstar δεν έχει δώσει αφορμές και δικαιώματα για Red Dead Redemption 2 ή/και Bully 2. Παράλληλα και η SEGA μετά τη δημοσίευση των προθέσεών της να αποτραβηχτεί από το “παραδοσιακό” gaming μερικούς μήνες πριν δεν αναμένεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο Λος Άντζελες. Και κάτι τελευταίο για να μην τρέφετε φρούδες ελπίδες, όχι, δεν έχει έρθει η ώρα για να ανακοινώσει η Valve το Half-Life 3. Τουλάχιστον όχι με τόσο ανταγωνισμό γύρω-γύρω…

Δημοσιευμένη Εικόνα
Οι προσδοκίες από την ΕΑ φέτος είναι μεγάλες. Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα τις καλύψει, αν και με τόσους "άσους" στο μανίκι της, δύσκολα θα αφήσει κάποιον παραπονεμένο.

Καλή μας E3!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα μας περιμένουν στη μεγαλούπολη της Καλιφόρνια τις ερχόμενες μέρες είναι πολλά. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην E3 θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να τραβήξουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και την προσοχή Τύπου και κοινού, οπότε τα όσα θα δούμε, μοιραία θα είναι και άκρως εντυπωσιακά. Υπομονή, όρεξη και με δεδομένες τις 10 ώρες διαφοράς Αθήνας και Λος Άντζελες, μπόλικοι καφέδες να υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια