ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς και πόσο τιτιβίζουν οι παγκόσμιοι ηγέτες

Το ρόλο τους ως νέα όπλα της παγκόσμιας διπλωματίας ισχυροποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, με το Twitter να σφραγίζει τη τελευταία πενταετία τις επαφές μεταξύ πολιτικών ηγετών αλλά και την επικοινωνία με τους πολίτες τους σε τέτοιο βαθμό ώστε... κορυφαίες εταιρείες επικοινωνίας μιλούν πλέον για Twiplomacy... την διπλωματία μέσω «τιτιβισμάτων» δηλαδή, που σταθερά μεταμορφώνει την παραδοσιακή διπλωματία, ενισχύοντάς την με άρωμα νέων τεχνολογιών για τις επαφές του 21ου αιώνα.
Τι έδειξε η σχετική έρευνα
«Τα 3/4 (77,7%) των ηγετών σε όλο τον κόσμο έχουν προσωπικούς λογαριασμούς, εκτός από αυτούς που έχουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες τους. Η χρήση των κοινωνικών δικτύων είναι ο νέος τρόπος για να ενισχύει ένας ηγέτης και η χώρα του την παρουσία τους στην παγκόσμια σκακιέρα», λέει στην «Κ.Ε.» ο Ματίας Λέφκενς, της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων Burson-Marsteller, που προσφάτως έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα της έρευνα με τίτλο «Twiplomacy». Λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, προσκάλεσε μέσω Twitter το Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ στη Σουηδία, στις 28 και 29 Αυγούστου. «Προσκαλώ το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών @WilliamJHague στη Στοκχόλμη. Εχουμε πολλά να συζητήσουμε», έγραψε για να λάβει μέσα στα επόμενα λεπτά το απαντητικό τιτίβισμα του Χέιγκ: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση στη Στοκχόλμη - Θα έρθω τέλη Αυγούστου όπως προτείνετε». Ο Σουηδός ΥΠΕΞ είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές της Burson-Marsteller, ο πιο καλά δικτυωμένος πολιτικός στον κόσμο ακολουθώντας ο ίδιος 44 συναδέλφους του.
Ο πλανητάρχης και ο Πάπας
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ομπάμα κερδίζει το «χρυσό» για τους περισσότερους ακολούθους, που την 1η Ιουλίου 2013 έφθαναν τους 33.510.157. Ομως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί ο ίδιος μόνο δύο λογαριασμούς ηγετών..., μπαίνει επίσης στο κλαμπ των λιγότερο καλά συνδεδεμένων.
Επιστρέφοντας... αποκλειστικά στους ηγέτες και τις πολιτικές προσωπικότητες, το πόρισμα της Burson-Marsteller χαρίζει στον Πάπα Φραγκίσκο το «ασημένιο» καθώς οι εννέα διαφορετικοί λογαριασμοί του παρακολουθούνται από περισσότερους από 7 εκατ. πιστούς σε όλο τον κόσμο. «Παρ' όλο που ο Πάπας δεν απαντά ο ίδιος στα μηνύματα, ούτε και παρακολουθεί άλλους χρήστες του Twitter, τα δικά του μηνύματα, ειδικά αυτά που είναι γραμμένα στα ισπανικά, τουιτάρονται εκ νέου τουλάχιστον 11.000 φορές και έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο προκαθήμενος της Αγίας Εδρας είναι η προσωπικότητα με την μεγαλύτερη επιρροή στο Twitter», αναφέρεται στην έκθεση της Burson-Marsteller.

Δεν υπάρχουν σχόλια