ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να είναι "κλιματικά ουδέτερη"

Θέλοντας να ενισχύσει τη Συμφωνία των Παρισίων και να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε το 2050 ως στόχο για μια ουδέτερη κλιματικά οικονομία, μία οικονομία δηλαδή της οποίας το ισοζύγιο ρύπων είναι μηδενικό. Η στρατηγική βασίζεται σε ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μέχρι το 2050 θα πρέπει να φτάσουν το 80%, ενώ θα υπάρξει και μία μαζική μεταβολή στις μετακινήσεις οι οποίες θα βασίζονται πλέον στην ηλεκτροκίνηση. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόρριψη των ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία.
Ένα τέτοιο τολμηρό βήμα δεν είναι φθηνό και θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, η οποία εκτιμάται κάπου μεταξύ €175 και €290 δισεκατομμύρια το χρόνο. Ωστόσο η Ε.Ε. πιστεύει πως το κόστος θα μειωθεί αν συνυπολογίσουμε τις μειώσεις των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, της αναβάθμισης της ποιότητας του αέρα και κατ’επέκταση τη μείωση του κόστους υγείας και τη βελτιωμένη απόδοση σε όλους τους τομείς.
Η Ε.Ε. ισχυρίζεται πως υπάρχει σαφής σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος. Από το 1990 οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί κατά 22% και ο μέσος όρος του ΑΕΠ των χωρών-μελών έχει αυξηθεί κατά 58%.

Δεν υπάρχουν σχόλια