ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Internet: 178 Tb/s για να κατεβάζεις όλο το Netflix σε 1 δευτερόλεπτο

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που είδαμε κάποιο αξιοσημείωτο ρεκόρ ταχύτηταInternet, αλλά αυτή τη φορά δεν γινόταν να προσπεράσουμε το επίτευγμα μιας ομάδας ερευνητών των UCL (University College London), Xtera και KDDI Research (το ερευνητικό κέντρο του παρόχου τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας).
ς
Τι κατάφεραν οι ερευνητές; Πέτυχαν ταχύτητα σύνδεσης 178 Tb/s (terabits per second), η οποία είναι κατά 17800 φορές πιο υψηλή από την ταχύτερη εμπορικά διαθέσιμη σύνδεση στον κόσμο (10Gb/s σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας). Ούτε καν το ESnet της NASA δεν μπορεί να πλησιάσει σε αυτήν την ταχύτητα (400 Gb/s). Στην πράξη, αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη σύνδεση θα ήταν εφικτό να κατεβάσουμε όλο το Netflix σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο!
Σε ό,τι αφορά το τεχνικό σκέλος, οι ερευνητές ανέπτυξαν νέους τρόπους διαχείρισης του φωτός προτού περάσει μέσα από τις οπτικές ίνες και ουσιαστικά κατάφεραν να χωρέσουν πολύ περισσότερη πληροφορία μέσα στα υπάρχοντα δίκτυα. Τονίζουν, επίσης, ότι τα σημερινά δίκτυα στην πλειοψηφία τους προσφέρουν bandwidth έως τα 4.5 THz, ορισμένα φτάνουν έως τα 9 THz, αλλά στο σύστημα των UCL/Xtera/KDDI έφτασαν μέχρι τα 16.8 THz.
Αυτό το επιπλέον bandwidth δημιουργήθηκε με τη χρήση Geometric Shaping μοτίβων που αλλάζουν τη φάση, τη φωτεινότητα και την πόλωση του μήκους κύματος με σκοπό να χωρέσουν περισσότερη πληροφορία χωρίς να επηρεάζει το ένα κύμα το άλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδύασαν διάφορες υπάρχουσες τεχνολογίες ενίσχυσης σήματος στο υβριδικό σύστημα τους.
Αν και σπάνια αυτές οι ταχύτητες ξεφεύγουν από τα πλαίσια της έρευνας, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στα υπάρχοντα δίκτυα οπτικών ινών χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Αντί να αντικατασταθούν χιλιάδες χιλιόμετρα ινών, το μόνο που χρειάζεται είναι να αναβαθμιστούν οι ενισχυτές σήματος που τοποθετούνται κάθε 40-100km.

Δεν υπάρχουν σχόλια