ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΘΕΤΕΙ απόκρυψη διευθύνσεων URL ο Chrome 86

Η έκδοση 86 του Chrome διατίθεται ήδη στις ομάδες Canary και Dev και μέσα σε όλα τα άλλα εισάγει μία αν μη τι άλλο περίεργη λειτουργία. Δίχως να παρεκκλίνει λοιπόν από τη γραμμή των τελευταίων μηνών, η Google αποφάσισε να κρύψει το μεγαλύτερο μέρος των διευθύνσεων URL αφήνοντας εμφανές μόνο το βασικό domain. Έτσι, στοιχεία όπως το πρωτόκολλο ή η ακριβής τοποθεσία, δεν είναι ορατά, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Για να τα δει, ο χρήστης θα πρέπει να φέρει τον κέρσορα επάνω στη μπάρα διεύθυνσης και συγκεκριμένα στο URL. Τότε, με ένα ομολογουμένως όμορφο εφέ, αποκαλύπτεται η πλήρης διεύθυνση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αποπειράται να κρύψει το URL, αφού κάτι παρόμοιο είχε κάνει και σε προηγούμενες εκδόσεις του Chrome που είχαν διατεθεί μέσω Canary και Dev. Σημειώστε ότι η εταιρεία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την εν λόγω λειτουργία και σε ποιο βαθμό.
1986462212_Kapture2020-08-04at18_22_29.gif.df16e50a093b6c0cbf8102aa2678bc18.gif
Οι κακές γλώσσες θέλουν τη Google να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να είναι σε θέση να κρατά τους χρήστες όσο το δυνατόν περισσότερο στις σελίδες της χωρίς εκείνοι να το αντιλαμβάνονται. Η μόνη επίσημη θέση της εταιρείας έχει διατυπωθεί από τη Livvie Lin, προγραμματίστρια του Chromium, η οποία ανέφερε σε έκθεσή της πως:
Η προβολή του πλήρους URL ενδεχομένως να αποσπάσει την προσοχή από τα σημεία του URL που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του χρήστη που άπτονται θεμάτων ασφαλείας σε μία σελίδα. Το ρίσκο αυτό ωστόσο αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι η εν λόγω επιλογή γίνεται ως επί το πλείστον από power user οι οποίοι αντιλαμβάνονται καλύτερα ένα URL (και άρα απολαμβάνουν μία έτσι κι αλλιώς ασφαλέστερη εμπειρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια