Η SURE (Sustainable and Resilient Environment), ένα Κέντρο Ικανοτήτων
Το όνομά της αποπνέει σιγουριά. Άλλωστε, αυτή η αίσθηση βρίσκεται και στο επίκεντρο των δράσεών της, που αφορούν στην ανάπτυξη και χρήση έξυπνων τεχνολογιών για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο δομημένο περιβάλλον. Η SURE (Sustainable and Resilient Environment), ένα Κέντρο Ικανοτήτων που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 ως spin off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε σύμπραξη με πέντε επιχειρήσεις της περιοχής και μία των Αθηνών, είναι γυναικεία υπόθεση.
Τα ηνία του, αλλά και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του, έχουν δύο νέες ερευνήτριες, η Όλγα Μαρκογιαννάκη και η Σωτηρία Στεφανίδου, διδάκτορες πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίες μαθαίνοντας για την προκήρυξη της δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) για τα Κέντρα Ικανοτήτων, έσπευσαν να υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Μάλιστα, η επιλογή της συγκεκριμένης Περιφέρειας ως έδρας της SURE δεν ήταν τυχαία. Η προοπτική της απολιγνιτοποίησης και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τις επιχειρήσεις της περιοχής λειτούργησαν καταλυτικά για τις δύο ερευνήτριες, που ήθελαν να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των δεξιοτήτων των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Εργαλεία τεχνολογίας αιχμής για έξυπνες, βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις
Τι κάνει όμως η SURE; Αναπτύσσει εργαλεία τεχνολογίας αιχμής, προωθεί καινοτόμες πρακτικές που έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένη εφαρμογή στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις για την υποστήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών μέσω διάθεσης εξειδικευμένου εξοπλισμού, διοργανώνει δράσεις δικτύωσης, αλλά και σεμινάρια για την απόκτηση δεξιοτήτων γύρω από τη βιομηχανία 4.0. Κάθε εταίρος εισφέρει τη δική του ερευνητική εργασία και γνώση, ενώ υπάρχουν και συνεργάτες, που αναπτύσσουν έρευνα για λογαριασμό της SURE, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.
Τα εργαλεία της SURE αφορούν στη δημιουργία ενός έξυπνου, πράσινου και ανθεκτικού δομημένου περιβάλλοντος –όπου ως δομημένο περιβάλλον νοούνται όλες οι υποδομές. Για παράδειγμα τέτοια εργαλεία είναι αυτά της παρακολούθησης της δομικής υγείας των κατασκευών, της παρακολούθησης κτιρίων σε λειτουργία, ώστε να καταγράφεται η ενεργειακή τους συμπεριφορά και να μπορούν να υπάρχουν παρεμβάσεις, εργαλεία προσδιορισμού της σεισμικής τρωτότητας, αλλά και της προτεραιοποίησης όσον αφορά επεμβάσεις για τη δομική και ενεργειακή αναβάθμιση μιας υποδομής.
Με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης που έχει δώσει η ΓΓΕΚ για τα Κέντρα Ικανοτήτων να ανέρχεται σε 18 μήνες, η SURE εκτιμά ότι εντός ενός έτους θα έχει έτοιμα τα πρώτα της εμπορικά προϊόντα για διάθεση στην αγορά, τα οποία θα απευθύνονται σε τεχνικές εταιρείες, σε εταιρείες real estate και διαχείρισης υποδομών, σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το ερευνητικό παρελθόν και οι επιχειρηματικές ανησυχίες
Η Όλγα Μαρκογιαννάκη και η Σωτηρία Στεφανίδου γνωρίστηκαν στο πλαίσιο των διδακτορικών τους με αντικείμενο την αντισεισμική συμπεριφορά κατασκευών και γεφυρών στο Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Διαπιστώνοντας τα πολλά κοινά ενδιαφέροντα που μοιράζονταν, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την ερευνητική τους ιστορία, η οποία ξεπερνά τα 15 χρόνια, και να δημιουργήσουν το 2020 την start up REDI, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για τον σχεδιασμό και την αποτίμηση αντισεισμικών κατασκευών, η οποία βασίστηκε στην έρευνά τους. Έχοντας λοιπόν πάρει μια πρώτη γεύση της εφαρμογής της έρευνας στην αγορά, αποφάσισαν να πρωτοστατήσουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στη δημιουργία του Κέντρου Ικανοτήτων SURE, όπου εταίρος, μεταξύ άλλων, είναι και η δική τους start up. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη τυχαία. Και οι δυο τους έβλεπαν τις προκλήσεις, περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες, που αντιμετωπίζει σήμερα περισσότερο από ποτέ το δομημένο περιβάλλον και θέλησαν να αναπτύξουν λύσεις που να μπορούν να βελτιώσουν την απόκριση των υποδομών σε αστάθμητους παράγοντες, όπως οι φυσικές καταστροφές και να προτείνουν μεθόδους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.
Μάλιστα, η Όλγα, και ως αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αλλά και η Σωτηρία ως μέλος δ.σ. του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής, γνώριζαν από πρώτο χέρι τις ανάγκες των υποδομών.
«Το Κέντρο Ικανοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα λίγα στη Βόρεια Ελλάδα και έχει ως στόχο να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας για τις επιχειρήσεις της περιοχής, συμβάλλοντας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μεταλιγνιτική εποχή» λένε οι δύο συνεργάτιδες στη Voria.
Δεν υπάρχουν σχόλια