ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Big Data, Drones: Η Ελλάδα εισέρχεται στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

 


Η Ελλάδα αποκτά προπτυχιακό τμήμα σχετικό με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, το οποίο θα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τα big data αλλά και τα drones. Πρόκειται για το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας που θα λειτουργήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πάντως, παρότι η ελληνική αγορά ζητεί πληροφορικάριους, στα ΑΕΙ τα τμήματα με σχετικά αντικείμενα είναι σχετικά λίγα. Καθώς όμως μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών στη χώρα, θα δημιουργηθούν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 50.000 θα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδικότερα, όπως λέει το ίδρυμα, το νέο τμήμα του ΕΚΠΑ θα εστιάσει σε τεχνολογίες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με έμφαση στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων (μεγάλα δεδομένα, βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων), στους αυτοματισμούς (ρομποτική, αυτόματος έλεγχος, κυβερνοφυσικά συστήματα, τρισδιάστατη εκτύπωση, drones), στη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων (ευρυζωνικά δίκτυα, υπολογιστική νέφους), στην τεχνοοικονομική ανάλυση σε συνδυασμό με μεθόδους και πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, λήψης και υποστήριξης αποφάσεων.

Συνεπώς, το τμήμα συνεισφέρει σε σημαντικές θεματικές εξειδικεύσεις μιας εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας, όπως το έξυπνο εργοστάσιο, το διασυνδεδεμένο δίκτυο εφοδιασμού, το ψηφιοποιημένο οικοσύστημα υγείας, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, η ψηφιακή εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα 5G, οι ανάγκες σε ψηφιακές δεξιότητες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης κ.λπ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια