ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΕ: Έγκριση της νομοθεσίας αυστηρού ελέγχου των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών

 


Σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε δύο νομοσχέδια-ορόσημα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξουσίας των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και της πράξης για τις ψηφιακές αγορές, ένα σύνολο μέτρων που στόχο έχουν να θέσουν σαφείς κανόνες στις διαδικτυακές πλατφόρμες από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινή ζωή όλων μας. Επιπλέον, σημαντικό κομμάτι των νέων μέτρων είναι η προώθηση δικαιότερου ανταγωνισμού, τη βελτίωση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς και στην απαγόρευση τόσο των πιο «εξωφρενικών» μορφών στοχευμένης διαφήμισης όσο και διαφόρων παραπλανητικών πρακτικών. 

Σε ότι αφορά την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε εταιρείες όπως το Facebook, την Amazon και τη Google, οι οποίες θα πρέπει να δρουν προληπτικά σε ότι αφορά το συντονισμό περιεχομένου (με σαφή αναφορά στη ρητορική μίσους) αλλά και στην πώληση παράνομων αντικειμένων στις πλατφόρμες τους. Ακόμα οι μεγάλες πλατφόρμες θα πρέπει να απέχουν από την προώθηση των δικών τους συμφερόντων, να μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλες επιχειρήσεις και να επιτρέπουν περισσότερα καταστήματα εφαρμογών, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του iOS. 

Επιπλέον οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τη στόχευση διαφημίσεων, να πωλούν διαφημίσεις σε παιδιά ή να χρησιμοποιούν παραπλανητικό σχεδιασμό στην ιστοσελίδα τους που μπορεί να χειραγωγήσει τον χρήστη ώστε να συμφωνήσει σε κάτι, ακόμη και όταν θα προτιμούσε το αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εγγραφή σε μια υπηρεσία ή η παρεμπόδιση της αποχώρησης από μια υπηρεσία που δεν επιθυμεί πλέον να χρησιμοποιήσει.

Οι υποχρεώσεις αυτές λειτουργούν σε μια κλιμακούμενη κλίμακα, και έτσι οι μεγαλύτερες πλατφόρμες θα έχουν τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Οι πλατφόρμες με 45 εκατομμύρια ή περισσότερους μηνιαίους ενεργούς χρήστες θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι αποτρέπουν τις ψευδείς ειδήσεις και το παράνομο περιεχόμενο. Οι εν λόγω πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να δώσουν πρόσβαση στους αλγόριθμους και τα δεδομένα τους σε (εγκεκριμένους) ερευνητές, ώστε αυτοί να μπορούν να μελετήσουν τα αποτελέσματα και τις πιθανές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα συστήματα.

Από την άλλη, η πράξη για τις ψηφιακές αγορές αφορά μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που δημιουργούν εμπόδια μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, και ενίοτε ελέγχουν ακόμη και ολόκληρα οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούνται από διαφορετικές υπηρεσίες πλατφορμών, όπως επιγραμμικές αγορές, λειτουργικά συστήματα, υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους ή επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης.

Μετά την έγκριση της δέσμης μέτρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πρώτη ανάγνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αμφότερα τα κείμενα πρέπει τώρα να εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την υπογραφή τους, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα. Και οι δύο πράξεις θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα φέτος το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια