ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνα για υπολογιστές: Οι παραδόσεις τους μειώθηκαν άνω του 15%


 Ραγδαία πτώση έχουν σημειώσει οι πωλήσεις των υπολογιστών το β’ τρίμηνο του έτους, οδηγώντας την αγορά σε διψήφια μείωση. Βασικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει σε αυτή τη πρωτοφανή μείωση της ζήτησης είναι τα επανειλημμένα lockdown, γεωπολιτικών εντάσεων καθώς και ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλιος-Ιούνιος διατέθηκαν στα κανάλια διανομής 71,3 εκατομμύρια υπολογιστές, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Έκταση πτώσης που «τρομάζει»

Αν και το λοκντάουν της Σαγκάης και η πίεση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες φαινόταν ότι θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην αγορά υπολογιστών, ήταν η έκταση της πτώσης που εξέπληξε την IDC.

«Οι φόβοι για ύφεση συνεχίζουν να αυξάνονται και συγχρόνως αποδυναμώνουν τη ζήτηση για κάθε είδους συσκευή», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της IDC.

«Η ζήτηση για υπολογιστές έχει αποδυναμωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα φαινόμενο μακράς διάρκειας καθώς οι καταναλωτές γίνονται περισσότερο προσεκτικοί σχετικά με το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους ενώ συγχρόνως στρέφονται προς συσκευές υποκατάστατα όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι κατασκευαστές

Τα σημάδια της επιβράδυνσης είχαν αρχίσει να φαίνονται ήδη από το γ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών, όταν οι παραδόσεις συστημάτων Chromebook γνώρισαν ραγδαία πτώση στην αμερικανική αγορά (η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής αγοράς) ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση και στην επιμέρους αγορά των tablets.

Σε επίπεδο κατασκευαστών, άπαντες που απαρτίζουν την κορυφαία πεντάδα έκλεισαν το τρίμηνο με απώλειες: η Lenovo «χαμήλωσε» κατά 12,1% στις 17,5 εκατομμύρια μονάδες, η HP (που είναι πιο εκτεθειμένη στα Chromebooks) είχε μειωμένες παραδόσεις κατά 27,6% στις 13,5 εκατομμύρια μονάδες, η Dell είχε πτώση κατά 5,3% στις 13,2 εκατομμύρια μονάδες, η Acer είχε πτώση 19,2% στις 5 εκατομμύρια μονάδες και η Apple (που έπεσε από την 4η στην 5η θέση) έχασε 22,5% της δύναμής της στις 4,8 εκατομμύρια μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια