ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

IDEAS FORWARD: ΕΝΑ... ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Μοιάζει με ένα εργοστάσιο παραγωγής... καινοτομίας, που βοηθά νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις να βρουν τον δρόμο τους. Βασισμένη στην πεποίθηση πως η σπατάλη ενέργειας, χρήματος και χρ
όνου στην καινοτομία είναι μεγάλη, ενώ υπάρχει πιο συστηματικός τρόπος για να ξεχωρίσουν οι καλύτερες ιδέες και να ευδοκιμήσουν επιχειρηματικά, η Ideas Forward, ένα τεχνολογικό venture studio από τη Θεσσαλονίκη, προσφέρει εδώ και λίγο καιρό τα φώτα της, τους πόρους της, αλλά και την επιχειρησιακή της εμπειρία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δημήτρης Κουρτέσης, ο Νίκος Τσονιώτης και ο Στέφανος Τσιακμάκης, τρία ανήσυχα πνεύματα που βρέθηκαν να συνεργάζονται στο OK!Thess προσφέροντας εκπαίδευση και συμβουλευτική σε νεοφυείς επιχειρήσεις πολύ πρώτου σταδίου, αφού έζησαν 10 κύκλους επιτάχυνσης και υποστήριξαν 122 start ups, αποφάσισαν το 2020 να μετατρέψουν αυτή την εμπειρία σε μια διαφορετική επιχείρηση, την Ideas Forward. Όπως δηλώνει και το όνομά της, η Ideas Forward προωθεί ιδέες, στις οποίες, πέραν της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής, δίνει πρακτική υποστήριξη, θέλοντας να καλύψει το χάσμα που συνήθως υπάρχει ανάμεσα στην παροχή βασικής γνώσης για το στήσιμο μιας start up και τη χρηματοδότηση.

«Η καινοτομία έχει υψηλό ρίσκο, καθώς δοκιμάζεις κάτι που δεν έχει ξαναδοκιμαστεί και μπορεί να αποδειχθεί ότι τελικά δεν χρειάζεται. Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχει μια συστηματική μεθοδολογία για τη διαχείριση αυτού του ρίσκου» λέει στη Voria ο Δημήτρης Κουρτέσης.

Δημήτρης Κουρτέσης

Ευκαιρία, περιέργεια, κοινότητα

Τι κάνει όμως ακριβώς η Ideas Forward; Οι δράσεις της κινούνται σε τρεις άξονες: το Opportunity Lab (εργαστήριο ευκαιρίας), το Curiosity Lab (εργαστήριο περιέργειας) και το Community Lab (εργαστήριο κοινότητας).


Στο Opportunity Lab η Ideas Forward συνεργάζεται με ιδρυτές start ups και τους υποστηρίζει ως συνιδρυτής ή αλλιώς business angel, επενδύοντας στις εταιρείες κεφάλαια, προσωπική εργασία και επιχειρησιακή στήριξη. Τους βοηθά δε να αναπτύξουν το market readiness, μια στρατηγική εισόδου στην αγορά, το tech readiness, τα τεχνολογικά εργαλεία που θα χρειαστούν και το investment readiness, το πώς θα γίνουν επενδυτικά ελκυστικοί. Ήδη η Ideas Forward συμμετέχει μετοχικά σε 4 επιχειρήσεις, ενώ έχει υποστηρίξει 32. Επίσης, στο πλαίσιο του Opportunity Lab αναπτύσσει και τις δικές της επιχειρηματικές ιδέες με την προοπτική να μετατραπούν σε start ups.

Στο Curiosity Lab όλη η προηγούμενη δραστηριότητα υποστηρίζεται από μια ομάδα έρευνας που πειραματίζεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής (Internet of Things, blockchain, big data), ενώ συνεργάζεται και με εταιρείες και διεθνείς οργανισμούς που αναπτύσσουν έρευνα. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Ideas Forward κατήρτισε ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας οχημάτων με το cloud, ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Περιβάλλοντος να παρακολουθεί τις πραγματικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων στην Ευρώπη.

Τέλος, στο Community Lab η Ideas Forward δικτυώνει και υποστηρίζει συμβουλευτικά τις επιχειρήσεις, φέρνοντάς τις πιο κοντά σε υποψήφιους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιούργησε τον Next Stage Challenge Accelerator, έναν επιταχυντή καινοτομίας που βοηθά τις start ups μέσω εκπαίδευσης, συμβουλευτικής, δικτύωσης και πρόσβασης στη χρηματοδότηση να αναδείξουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

Επίσης, το 2021 οι ιδρυτές της Ideas Forward έκαναν την είσοδό τους ως ιδρυτικά μέλη στο επανασυσταθέν Hellenic Business Angel Network (HeBAN), το οποίο φέρνει κοντά επιχειρηματίες και επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν σε εγχειρήματα πρώτου σταδίου με υψηλό ρίσκο και προφίλ υψηλής απόδοσης, εισφέροντας όχι μόνο χρήματα, αλλά και εμπειρία και επαγγελματική δικτύωση.

Ενώνοντας γνώση και εμπειρία

Σε όλο αυτό το εγχείρημα πολύτιμη βάση ήταν το πλούσιο υπόβαθρο γνώσεων και εμπειριών των ιδρυτών της Ideas Forward. Ο Δημήτρης Κουρτέσης, με διδακτορικό στο computer science και σπουδές software engineering και telecommunications, εμπειρία σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και ιδρυτής start up στο παρελθόν, ο Νίκος Τσονιώτης, ηλεκτρονικός μηχανικός και μηχανικός επικοινωνιών με μακρά εμπειρία στη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και ο Στέφανος Τσιακμάκης, διδάκτορας μηχανολόγος μηχανικός, με σπουδές και στα εφαρμοσμένα οικονομικά και ιδρυτής και ο ίδιος της δικής του start up, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Άλλωστε, η πολύχρονη εμπειρία τους μέσω του Ok!Thess ήταν το καλύτερο… σχολείο, για να εντοπίσουν τα ελλείμματα και τις ανάγκες στη διαδικασία παραγωγής καινοτομίας και να συστηματοποιήσουν μια μεθοδολογία που θα βοηθά τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν τα εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια