ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ισχύ το πλαφόν στη χονδρική ρεύματος - Ποιο είναι το "ταβάνι" αποζημίωσης ανά τεχνολογία τον Ιούλιο


 Τις τιμές αποζημίωσης που θα λάβουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον μήνα παράδοσης Ιούλιο 2022 ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της ΡΑΕ, οι τιμές έχουν ως εξής ανά τεχνολογία:

  • Λιγνιτικές μονάδες: 208.29€/MWh
  • Μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου: 292.00€/MWh
  • Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου: 408.47€/MWh
  • Μεγάλα Υδροηλεκτρικά: 112.00€/MWh
  • Χαρτοφυλάκια ΑΠΕ: 85.00€/MWh

Σημειώνεται ότι οι τιμές υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022.

Η ΡΑΕ δημοσιεύει τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών σε συνέχεια της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ που ορίζει την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, καθώς και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού των πλαφών στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών.

Η ενεργοποίηση του μέτρου αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως «ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας εφαρμόζεται για πρώτη ημέρα φυσικής παράδοσης την μεθεπόμενη ημερολογιακή ημέρα από την θέση σε ισχύ της παρούσας». Επομένως, ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα, αφού το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης σε ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι με την επιβολή πλαφόν, σκοπός είναι τα επιπλέον έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ώστε να ενισχυθεί η οικονομική «δύναμη πυρός» του Ταμείου, για τη χρηματοδότηση ακόμη μεγαλύτερων επιδοτήσεων.

Παράλληλα, δημοσιεύθηκε και η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, για τον καθορισμό των ανώτατων αμοιβών των ηλεκτροπαραγωγών. Το «ταβάνι» για τα μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς καθορίζεται στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ, για τις ΑΠΕ, θα προβλέπεται στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, ο καθορισμός των πλαφόν θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κόστη τους. Αυτοί είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Οι σχετικές αποφάσεις είναι διαθέσιμες σε μορφή pdf στο τέλος του κειμένου στα "συνοδευτικά αρχεία". 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας:

Η ΡΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 12Α του ν.4425/2016 (Α’185) καθώς και με  την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/70248/2434 ΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3517 06.07.2022) δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τα δεδομένα εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ αναρτά στην ιστοσελίδα της τις υπολογιζόμενες Ρυθμιζόμενες Τιμές Εσόδων Παραγωγών μαζί με τα λοιπά δεδομένα εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Παρακάτω δημοσιεύονται οι Ρυθμιζόμενες Τιμές Εσόδων Παραγωγών για κάθε τεχνολογία για τον μήνα παράδοσης Ιούλιος 2022.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους και τους εφαρμοστέους μαθηματικούς τύπους για τον υπολογισμό των Ρυθμιζόμενων Τιμών Εσόδων Παραγωγών (ΡΤΕΠ) μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια